Een goede manier om progressie mogelijk te maken is het stellen van doordachte vragen. Het helpt als deze vragen goed op elkaar aansluiten. De onderstaande sequentie van vragen die ik enkele jaren geleden ontwikkelde en sindsdien vaak gebruikt heb, is een uiterst krachtige en flexibele set vragen die in veel veranderprocessen nuttig is gebleken:

  1. Continuering: Hoewel verandering belangrijk en nuttig is, is het niet verstandig om meer te veranderen dan noodzakelijk. Welke dingen (activiteiten en processen) binnen het team/de organisatie verlopen wat jou betreft al goed genoeg en hoeven dus niet te veranderen?
  2. Gewenste progressie: Stel, we zijn een jaar verder en het team/de organisatie heeft een goed jaar achter de rug. Waaraan zou je merken dat dit zo is? Wat is er dan anders? Wat gaat er dan beter? Waaraan zouden anderen (leerlingen, collega’s, het management) het merken?
  3. Optimisme: Welke signalen wijzen er momenteel op dat het team/de organisatie er inderdaad een goed jaar van kan gaan maken? Welke positieve aanwijzingen zie je daarvoor?
  4. Kleine stappen: Welke eerste kleine stappen zouden er kunnen worden gezet om er een goed jaar van te gaan maken?
  5. Eigen bijdrage: Wat kun jij persoonlijk doen om er zelf aan bij te dragen dat het team/de organisatie een goed jaar tegemoet gaat?

English version

Print Friendly, PDF & Email
Wat vind je van dit artikel?
  • Bruikbaar (20)
  • Interessant (13)