Sinds een paar honderd jaar geleden, sinds de wetenschappelijke revolutie, de Verlichting en de industriële revolutie, heeft een explosieve progressie plaatsgevonden in welvaart, gezondheid, vrijheid en rechtvaardigheid. Deze progressie is begonnen in Westerse landen en spreidt zich nu uit over vrijwel de hele wereld (zie bijvoorbeeld het plaatje rechts, bron: gapminder.org). Deze ontwikkeling is een langetermijnproject. Er is nog veel armoede en onrechtvaardigheid in de wereld en dus nog veel progressie nodig. Sommige sceptici denken dat het verspreiden van de waarden en principes die hebben geleid tot zo’n grote progressie in de Westerse wereld in essentie neerkomt op het verspreiden van Westerse waarden. Daarmee zou het een manier zijn om Westerse dominantie te bewerkstelligen.
Trainingen Progressiegericht Werken |
Ik zie het andersom. Door humanisme, gelijkheid, vrijheid, redelijkheid en rechtvaardigheid over de wereld zich te laten verspreiden, behouden we deze determinanten van progressie niet voor aan de Westerse wereld maar gunnen we ze de hele mensheid. Juist door ze te laten opbloeien over de hele wereld worden ze minder een exclusief ‘bezit’ van de Westerse wereld maar een bezit van de hele wereld. Daarmee zien we in dat er niets inherent of exclusief Westers is aan deze waarden en principes. Ze zijn inherent menselijk.
Alweer eens!
Mee eens. Ik ben heel benieuwd hoe Coert de ongelooflijke haat die in diverse werelddelen tegen de Westerse waarden verklaart.in landen in Azië, Afrika en in het Midden -Oosten leven miljoenen mensen die de humaniteit (nog) niet (willen?) inzien.
Bedankt Marike en Ingrid.
Ingrid, wellicht heeft dit te maken met een ‘not invented here’ effect. Dit effect verwijst naar een onwil, vaak vanuit een misplaatste trots, van mensen om oplossingen voor problemen toe te passen die door anderen zijn bedacht.
Kenmerk van progressiegericht werken is voor mij: mensen een eigen oplossingen voor een probleem te laten bedenken ipv de oplossing aan te dragen. Hiermee krijgen de basisbehoeften verbondenheid, competentie en autonomie invulling. Ik denk dat dit minder gebeurt bij de methode ‘oplossingen toepassen die door anderen zijn bedacht’ en daarom een ‘not invented here’ effect ontstaat.
bedankt Ronald!