De social progress index is een maat om te beschrijven of het in een land de goede kant op gaat (lees meer over de achtergronden van de SPI in dit bericht). De SPI bestaat uit 12 items die verdeeld zijn over 3 rubrieken:

 

social-progress-index

 

Deze items zijn weer onderverdeeld in subitems. Deze items, subitems en hun definities kun je hier lezen.

Jaarlijks wordt een rapport uitgebracht waarin de nieuwste resultaten per land worden beschreven. Het rapport van dit jaar kun je hier downloaden. De onderstaande tabel laat zien hoeveel sociale progressie er wordt geboekt in verschillende landen. Zoals te zien is de sociale progressie in Nederland relatief hoog.

 

13575868_246502382401840_1070247303589554399_o

 

Dat sociale progressie niet samenvalt met economische welvaart is te zien in het onderstaande plaatje waarin het BNP (GDP) en de SPI tezamen worden getoond. In het plaatje is te zien dat sommige landen zoals Finland, Canada en ook Nederland een hogere SPI hebben dan je op grond van het BNP zou verwachten terwijl andere landen juist een lagere SPI hebben dan je op grond van het BNP zou verwachten, zoals Saoedi-Arabië, De Verenigde Arabische Emiraten en Koeweit. Deze laatste landen zijn wel rijk maar scoren niet goed op criteria van mensenrechten, welbevinden en kansen.

Op de website van de Social Progress Imperative vallen verder de resultaten per land te zien. Hieronder staan, bij wijze van voorbeeld, de resultaten van Nederland.

 

 

Een laatste interessant punt om te noemen is dat de database van met SPI’s per land te downloaden is zodat je, als je dat het wilt, zelf wat onderzoek kunt doen.

Wat vind je van dit artikel?
  • Interessant (3)
  • Bruikbaar (3)