Kun je de meeste mensen vertrouwen?Vertrouwen van mensen in andere mensen is belangrijk in een samenleving. De mate waarin mensen elkaar vertrouwen draagt niet alleen bij aan hoe goed mensen zich binnen die samenleving voelen maar ook aan de economische ontwikkeling in een land. In een nieuwe publicatie laten Esteban Ortiz-Ospina en Max Roser zien dat de mate waarin mensen anderen vertrouwen sterk verschilt in verschillende landen. Landen als Noorwegen, Nederland, Zweden en China scoren zeer hoog; landen als de De Filipijnen, Brazilië, Colombia, Ghana en Roemenië scoren erg laag.
 

Vertrouwen hangt samen met economie

De onderstaande figuur laat zien dat er een sterke samenhang bestaat tussen BNP (GDP) en vertrouwen. De auteurs verwijzen naar literatuur die suggereert dat er een causale relatie bestaat tussen vertrouwen en economische resultaten. Dat gezegd hebbend, wil ik er wel wijzen dat de correlatie allesbehalve perfect is. Zie bijvoorbeeld het opvallend grote verschil tussen de landen Nederland (hoog, Duitsland (gemiddeld) en Frankrijk (laag); drie landen met vrijwel gelijke BNP’s.

 

Trust-vs-GDP-per-capita-768x706
 

Trends in vertrouwen

In het artikel staan grafieken die je als lezer zelf kunt aanpassen zoals de onderstaande grafiek die enkele trends in vertrouwen laten zien in een aantal landen. Opvallend is dat het vertrouwen van Nederlanders de afgelopen jaren vrij sterk is toegenomen!

 

 

Economische ongelijkheid

Een factor die ook samenhangt met vertrouwen is economische ongelijkheid. De volgende figuur toont dat meer economische gelijkheid samengaat met meer interpersoonlijk vertrouwen.

 


 

Opleidingsniveau en vertrouwen

Verder blijkt dat in alle onderzochte landen er een samenhang tussen opleidingsniveau en vertrouwen bestaat: hoger opgeleiden rapporteren een hoger vertrouwen in andere mensen. Ook is het zo dat in landen waarin het vertrouwen in anderen hoger is, er minder geweld is en meer politieke stabiliteit.

 

Vertrouwen in overheid, rechtssysteem en politie

Een volgende interessante grafiek laat zien hoe het met het vertrouwen van burgers in OECD landen gesteld is in de overheid, de politie en het rechtssysteem. De trend is dat het vertrouwen in de politie hoger is dan dat in het rechtssysteem wat weer hoger is dan het vertrouwen in de overheid.

 

OECD2015_TrustInstitutions-768x387

 

Print Friendly, PDF & Email
Wat vind je van dit artikel?
  • Interessant (4)
  • Bruikbaar (1)