Snel schrijven is een manier van werken die goed kan helpen als je een stuk moet produceren en steeds maar niet vooruitkomt. Dat je niet vooruitkomt, heeft er misschien mee te maken dat je voortdurend maar blijft nadenken over hoe je je stuk nou precies moet gaan opzetten of waar je moet beginnen. De gedachten blijven maar door je hoofd malen en het lukt je maar niet om een goed overzicht te krijgen van wat je nu in je stuk wilt gaan zeggen. En omdat je het je maar niet lukt om dat heldere overzicht te verkrijgen, stel je het eigenlijke schrijven voortdurend uit. Herken je dit soort situaties? Dan is snel schrijven een aanpak die je eens moet uitproberen.
Trainingen Progressiegericht Werken |
Zo snel mogelijk en zonder afleiding
Snel schrijven komt erop neer dat je gedurende een afgebakende hoeveelheid tijd, bijvoorbeeld 10-15 minuten, zeer geconcentreerd en zo snel als je kunt doorschrijft. Terwijl je dit doet, is het belangrijk dat je je volledig richt op het produceren en niet op het analyseren van wat je aan produceren bent. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk te schrijven in de hoeveelheid tijd die je van tevoren hebt ingesteld. Terwijl je dit doet, hou je zo veel mogelijk de vaart erin en volg je iedere mogelijk interessante gedachte die er maar in je opkomt.
Spontaniteit en sprankeling, geen tijd voor angst
Wat snel schrijven kan opleveren, is een soort spontaniteit die je ook bij improviseren terugziet. Door deze spontaniteit wordt wat je doet vaak leuker en zeker verrassender. Je vergroot de kans dat wat je aan het schrijven bent een zekere sprankeling en verrassendheid heeft. Snel schrijven is een manier om je gedachten te exploreren en, zo zou je kunnen zeggen, om erachter te komen wat je nu eigenlijk allemaal over het onderwerp denkt.
Een belangrijk voordeel van snel schrijven, is dat het je angst onderdrukt. Je bent zo gericht op de snelheid van het produceren dat je nauwelijks of geen ruimte hebt voor piekergedachten en angst. En dit is belangrijk want angst en creativiteit gaan slecht samen.
Probeer maar
Wil je snel schrijven uitproberen? Doe dan de volgende dingen:
Vooraf:
- Bedenk waarover je wilt snel schrijven.
- Zorg dat je niet afgeleid wordt. Zet je e-mail en social-media-bliebjes-en-piepjes allemaal uit. Een rustig muziekje op de achtergrond is geen bezwaar.
- Stel je timer in op (bijvoorbeeld) 10 minuten.
- Schakel je beoordelende mindset uit: tijdens de 10 minuten richt je je alleen op creëren en niet op analyseren. Houd jezelf voor dat het niets uitmaakt hoe goed het is wat je produceert tijdens de 10 minuten. Als blijkt het na afloop waardeloze troep te zijn, is dat niet erg; het waren toch maar 10 minuutjes.
Tijdens het snel schrijven:
- Probeer zo eenvoudig mogelijk je gedachten op papier te zetten (schrijf zoals je denkt)
- Schrijf door, en zet de ‘edit-funtie’ in je brein uit (geen fouten verbeteren dus tijdens de 10 minuten)
- Als je vast komt te zitten, stel jezelf dan vragen die je helpen om door te schrijven. Hier zijn enkele suggesties van zulke vragen:
- Wat is de kern van mijn idee?
- Wat is mijn onderbouwing/bewijs?
- Wat is er interessant en belangrijk aan?
- In welke situaties is het idee bruikbaar?
- Waar kom ik op uit als ik dit idee heel ver doorvoer?
- Hoe zou ik dit onderwerp uitleggen aan iemand die er nog niets van weet?
- Wat voor kritiek zou iemand kunnen hebben op dit idee?
- Hoe zou ik die kritiek pareren?
- Op welke andere ideeën lijkt mijn idee? Wat zijn de overeenkomsten en verschillen met dat andere idee?
Toepassing
Snel schrijven is niet alleen bruikbaar bij het schrijven van teksten maar ook bij allerlei andere creatieve taken. Een conservatoriumstudent die ik ken, probeerde deze techniek laatst uit omdat hij zich tijdens het componeren geblokkeerd voelde door verschillende belemmerende bijgedachten (zoals: “Is het wel origineel genoeg wat ik maak?”). Hij ging een uur lang geconcentreerd en zo snel mogelijk aan de slag met het componeren van een lied. Ik heb het resultaat gehoord: een zeer aanstekelijk stukje muziek met verrassende wendingen en sprankelende melodielijnen. Ik vroeg hem: “Had je nog last van angst of belemmerende gedachten?” Zijn antwoord: “Nee, die angst kwam pas terug nadat het uur voor bij was. Het uur zelf was pure fun.” En dat was te horen.
0 reacties