Progressiewandelen: goed voor progressie

Kort geleden gaven wij een training progressiegericht werken aan directeuren van middelbare scholen. We hadden deze mensen in het verleden ook al eens (sommigen al meerdere malen) in trainingen gehad. Een van de aanwezigen vertelden dat hij, naar aanleiding van de eerste training, samen met een collega twee keer per week ging progressiewandelen.

Trainingen Progressiegericht Werken

Wat is progressiewandelen?

Ik vroeg wat progressiewandelen inhield en hij vertelde dat zijn collega tijdens hun wandelingen elk twee dingen uitwisselen:

  1. waar heb je de afgelopen dagen betekenisvolle progressie in geboekt?
  2. waar wil je de komende dagen betekenisvolle progressie in boeken?

Wat levert het op?

Ik vroeg hem wat progressiewandelen hen opleverde. Hij vertelde dat de focus op bereikte progressie hen hielp om beter te zien waar ze vooruit in waren gekomen. Met andere woorden: het was voor hen een tegenmaatregel tegen de negativiteitsbias.

De focus op welke progressie ze verder wilden bereiken hielp hen om een duidelijk idee te krijgen waar ze vervolgens mee aan de slag wilden. Hij vertelde dat het leuk was om de gesprekken met elkaar te voeren en dat de wandelgesprekjes goed hielpen tegen de werkdruk en energie opleverden.

Wandelen: goed voor progressie

Progressie en wandelen vormen een interessante combinatie. Praten over bereikte en verder te bereiken progressie is sowieso vaak al nuttig en leuk. Maar om het wandelend te doen is nog leuker en nuttiger. Zoals ik in dit artikel uitleg is wandelen niet alleen gezond voor je lichaam maar ook voor je brein. Een wandeling van een minuut of 20 zorgt voor een goede doorbloeding van je brein en maakt creatief. Dit komt verdere progressie alleen maar ten goede natuurlijk.

Progressie ≈ vooruit lopen

Ook op een andere manier is de combinatie van wandelen en progressie interessant. Zoals ik in dit artikel uitleg stamt het woord progressie af van het Latijnse woord progressus (vooruitgang) wat komt van het werkwoord  progredi (vooruit gaan, voortgaan, voortschrijden), een woord dat is opgebouwd uit de delen pro (voort, voor) en gradi (lopen, gaan).

Suggestie: maak er een gewoonte van om een paar keer per week met een vriend of collega een progressiewandeling te houden.

Wat vind je van dit artikel?
  • Interessant (1)
  • Bruikbaar (0)