Oefening: Progressiereceptie

Sommige progressiegerichte technieken zijn bijzonder eenvoudig en toch effectief. Een voorbeeld van zo’n eenvoudige oefening die vaak heel prettig werkt en nuttig wordt gevonden is de progressiereceptie. Je kunt deze oefening doen aan het begin van een teamsessie. Hieronder beschrijf ik hoe je hem kunt doen en ook wat de oefening vaak oplevert.

 Trainingen Progressiegericht Werken 

Uitleg

Sta op, zoek een duo-partner. Vertel degene welke kleine progressie je de afgelopen weken hebt gemerkt. Dat kan progressie zijn in het team, van jezelf of bij een klant/leerling/cliënt. Zoek, als het signaal gaat, een andere duo-partner en vertel over een ander voorbeeld van kleine progressie. We doen dit in ongeveer 4 rondjes van ieder een paar minuten. 

Reacties

Na afloop van de oefening is goed om de teamleden te vragen of het interessant of nuttig was om de oefening te doen. Vaak krijg je daarop dit soort reacties: 

  1. Het was leuk om te doen. Het was zowel leuk om zelf te vertellen over de eigen progressie als om te luisteren naar de progressie van de ander. Het geeft je energie en brengt je in een positieve stemming. 
  2. Het is prettig om bevestiging te krijgen van de ander op de progressie die je zelf hebt bereikt. 
  3. Het is leuk en nuttig om positieve feedback te kunnen geven (en krijgen)
  4. Aan het begin was het even onwennig. Er schieten je gemakkelijker dingen te binnen die niet zo goed gaan. Maar door even door te blijven zoeken, lukt het toch om die voorbeelden van progressie te vinden. 
  5. Terwijl je aan het vertellen bent, schieten je steeds meer voorbeeldjes van progressie te binnen
  6. Door deze oefening te doen realiseer ik me dat ik te vaak op de automatische piloot functioneer. Ik wil dit vaker doen. 
  7. Het brengt me op ideeën
  8. De band met je collega’s wordt er beter door

Wat vind je van dit artikel?
  • Interessant (7)
  • Bruikbaar (3)