Onderzoek: directe beloningen die intrinsieke motivatie versterken

In een nieuw concept artikel van Woolley & Fishbach (2016) wordt de relatie tussen intrinsieke motivatie en beloningen onderzocht. In het bijzonder verkennen de auteurs hun hypothese dat directe opbrengsten en beloningen intrinsieke motivatie kunnen versterken. Het artikel beschrijft vier studies die deze hypothese ondersteunen.

In studie 1 vonden zij dat naarmate een activiteit directere positieve opbrengsten oplevert, deze als meer intrinsiek motiverend wordt ervaren. In studie 2 vonden zij dat direct belonen de intrinsieke motivatie verhoogde. In studie 3 vonden zij dat na directe beloning ertoe leidde dat de taak werd voortgezet. In studie 4 vonden zij dat alleen intrinsieke en niet extrinsieke motivatie vergroot werd door directe beloning.

Dit artikel zet tot denken aan aangezien veel eerder onderzoek heeft gewezen op het motivatie-ondermijnende effect dat kan uitgaan van beloningen. Tegelijk zijn er kritische kanttekeningen bij het onderzoek te plaatsen. Twee voorbeelden. Ten eerste is de manier waarop intrinsieke motivatie gemeten is ongebruikelijk en wat dubieus. Ten tweede zijn de studies uitgevoerd in een niet-gecontroleerde omgeving op Mturk. Ik denk dat het dus nog niet gerechtvaardigd is om aan dit onderzoek al praktische conclusies te verbinden.

Print Friendly, PDF & Email
Wat vind je van dit artikel?
  • Interessant (1)
  • Bruikbaar (1)