Sian Beilock

Psycholoog Sian Beilock (foto) van de Universiteit van Chicago heeft een interessant nieuw boek geschreven met als titel “How the body knows its mind“. In het boek legt ze uit dat een oud en nog steeds populair idee, de dualistische gedachte dat lichaam en geest grotendeels gescheiden entiteiten zijn, verkeerd is. Ze betoogt dat dit idee niet alleen onjuist is maar ook gevaarlijk voor je gezondheid.

Het lichaam is niet slechts een huls of een machine die instructies uitvoert van het brein. Zoals de auteur uitlegt in het boek is het zo dat alles wat we doen onder het niveau van de nek invloed heeft op alles wat er gebeurt boven de nek. Hierdoor hebben onze lichamen een grote invloed op de ontwikkeling van onze breinen.

Dit boek bevat talloze voorbeelden van beschrijvingen van experimenten die laten zien hoe het lichaam het brein beïnvloedt. Een voorbeeld is een serie onderzoeken die hebben laten zien dat gezichtsuitdrukkingen niet slechts uitdrukkingen van emoties zijn die ontstaan zijn in ons brein. Gezichtsuitdrukkingen beïnvloeden hoe emoties in ons brein geregistreerd worden. Zelf bewust een glimlach op je gezicht zetten kan ertoe leiden dat je je gelukkiger gaat voelen. In een eerder artikel beschreef ik dit principe, het as-if principe, al.

Beilock noemt te veel voorbeelden van hoe het lichaam de geest beïnvloedt (en hoe je interactie met je omgeving, zoals in de natuur zijn je geest beïnvloedt) om hier allemaal te bespreken. Lees het boek, zou ik zeggen. Zoals Beilock schrijft, kan de kennis in dit boek gebruikt worden (1) om je beter te voelen, (2) om beter te denken, (3) om je brein te ontwikkelen en (4) om andere mensen beter te begrijpen.

Vind je psychologie interessant dan is dit boek een aanrader voor je.

Lees ook: Recensie van ‘Laat je hersenen niet zitten’

Wat vind je van dit artikel?
  • Interessant (11)
  • Bruikbaar (3)