De wereld gaat stug door met progressie boekenDe reclame van Unicef zegt: “De wereld staat in brand. Maar kinderen hebben ‘m niet aangestoken.” Ik geloof dat Unicef een prima organisatie is en een goed doel om geld aan te geven maar ik vind het jammer dat zij hun reclame beginnen met de opmerking “de wereld staat in brand”.

Natuurlijk is er veel leed in de wereld en zijn er gruwelijke dingen aan de gang in de wereld. De nieuwsberichten staan er bijna dagelijks bol van. Denk aan de barbaarse toestanden die ISIS aanricht, de dreiging die uitgaat van Rusland en de moordaanslagen in de Amsterdamse onderwereld. Maar als je op de nieuwsberichten afgaat dan lijkt de wereld altijd een kruitvat.

En hoewel ik het goed en noodzakelijk vind dat de media aandacht besteden aan de ellende in de wereld denk ik dat het ook belangrijk om ook op een andere manier naar de werkelijkheid te kijken. Die andere manier van kijken is het kijken naar wereldwijde trends in dingen die we belangrijk vinden. Als je dat doet, zoals Steven Pinker en Andrew Mack doen in dit artikel, dan kun je zien dat betekenisvolle progressie in de wereld blijft plaatsvinden. De aantallen gewapende conflicten en oorlogen nemen af, de aantallen moorden en massamoorden lopen wereldwijd terug, geweld tegen vrouwen en kinderen neemt af, democratisering neemt toe, enzovoorts.

Er zijn brandhaarden en er bestaat dreiging maar de wereld staat niet in brand. Het is belangrijk om te onderkennen dat het overgrote deel van de wereld doorgaat met het boeken van betekenisvolle progressie. Als we die werkelijkheid niet onderkennen dan is het gemakkelijk om cynisch en fatalistisch te worden. En cynisme en fatalisme helpen niet om de progressie aan de gang te houden.

Update 03/01/15: Hier nog meer informatie over allerlei manieren waarop de wereld progressie blijft boeken:

Wat vind je van dit artikel?
  • Interessant (1)
  • Bruikbaar (1)