De Wederkerige Relatie tussen Mindset en Psychische Druk

door | feb 26, 2025 | mindset | 0 Reacties

De Wederkerige Relatie tussen Mindset en Psychische Druk

Studenten in het hoger onderwijs kampen met toenemende psychische problemen. Onderzoek van Kroeper et al. (2024) biedt nieuwe inzichten in de relatie tussen mindset en psychische druk. Ze ontdekten een wederzijdse relatie tussen waargenomen statische mindset in het klaslokaal en psychische druk bij studenten.

De Mindset-Druk Cyclus

Kroeper en collega’s introduceren de “mindset-druk cyclus” – een recursief proces waarbij het waarnemen van een statische mindsetcultuur samenhangt met meer psychische druk, wat vervolgens gerelateerd is aan een sterkere perceptie van een statische mindsetcultuur. Bij een statische mindset wordt intelligentie gezien als vaststaand, terwijl een groeimindset ervan uitgaat dat kwaliteiten ontwikkeld kunnen worden.

Het Onderzoek

De onderzoekers volgden 288 natuurkundestudenten gedurende één semester, met metingen op drie momenten (week 3, 8 en 13). Ze gebruikten een “random intercept cross-lagged panel model” (RI-CLPM) om de relatie tussen mindsetpercepties en psychische druk te analyseren. De resultaten ondersteunen hun hypothese: studenten die in week 3 een sterkere statische mindsetcultuur waarnamen, rapporteerden in week 8 meer psychische druk (β = .18). Deze verhoogde druk was vervolgens gerelateerd aan een sterkere perceptie van een statische mindsetcultuur in week 13 (β = .39). Omgekeerd hing psychische druk in week 3 samen met een sterkere perceptie van een statische mindsetcultuur in week 8 (β = .38), wat gerelateerd was aan meer psychische druk in week 13 (β = .19). Deze resultaten bleven significant na controle voor eigen mindsetovertuigingen, geslacht en academische prestaties.

Cognitieve Mechanismen

Twee mechanismen zouden deze cyclus kunnen verklaren. Ten eerste worden studenten die psychische druk ervaren mogelijk gevoeliger voor bedreigingen, waardoor ze meer aandacht besteden aan signalen van een statische mindset. Ten tweede neigen ze wellicht naar negatieve denkpatronen zoals overgeneralisatie, waardoor enkele statische mindset-signalen worden gegeneraliseerd tot een beeld van een volledig statische mindsetcultuur.

Praktische Implicaties

De bevindingen hebben potentieel belangrijke implicaties voor interventies. Het aanpakken van alleen statische mindsetovertuigingen of alleen het verminderen van psychische druk zou onvoldoende effectief kunnen zijn. Meerzijdige interventies kunnen nuttig zijn die zowel de psychische druk adresseren als statische mindset-signalen minimaliseren.

In klaslokalen waar al een groeimindset heerst, zou de cyclus kunnen worden aangepakt door studenten bewust te maken van de collectieve groeimindset en door regelmatig psychische druk te monitoren. In omgevingen met een statische mindsetcultuur zou het waardevol kunnen zijn om de cultuur te hervormen door de nadruk te leggen op ieders leervermogen en door betekenisvolle feedback te bieden.

Conclusie

Dit onderzoek suggereert dat waargenomen mindsetovertuigingen en psychische druk bij studenten wederzijds gerelateerd zijn. Deze recursieve relatie wijst erop dat interventies die beide factoren aanpakken mogelijk effectiever zullen zijn dan eenzijdige benaderingen. Door de mindset-druk cyclus te doorbreken, zouden onderwijsinstellingen kunnen bijdragen aan het verbeteren van studentenwelzijn en het creëren van ondersteunende leeromgevingen.

 

Lees ook:

 

Wat vind je van dit artikel?
  • Interessant (0)
  • Bruikbaar (0)

0 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

 

Voeg je bij 546 andere abonnees
 

► UPDATES & REACTIES

  1. Coert Visser
  2. Coert Visser
  3. Coert Visser
  4. Coert Visser
  5. Coert Visser
  6. Coert Visser
  7. Coert Visser
  8. Coert Visser
  9. Coert Visser
  10. Coert Visser
  11. Coert Visser
  12. Coert Visser