De vele verrassende voordelen van online trainingen

door | jul 4, 2021 | Progressiegericht werken | 0 Reacties

De vele verrassende voordelen van online trainingen

Online trainingen blijken vele verrassende voordelen te hebben. Bovendien zijn veel aarzelingen die we met zijn allen van tevoren hadden ongegrond gebleken. Lees hieronder onze ervaringen.

Onze aanvankelijke huiver voor online trainingen

De covidcrisis heeft ons (bijna) allemaal kennis laten maken met online werken, via software als Zoom, Teams, Google Meet en noem ze allemaal maar op. Velen (waaronder wij) waren aanvankelijk huiverig om online te gaan werken. Vele vragen drongen zich op:

  • Hoe gaat dat technisch precies in zijn werk?
  • Lukt het iedereen wel goed om verbinding te maken?
  • Lukt het goed om mensen in duo’s en subgroepjes met elkaar aan het werk te zetten?
  • Lukt het wel om de aandacht van de deelnemers goed vast te houden?
  • Lukt het om een aantrekkelijk en nuttig trainingsprogramma te bieden?
  • Lukt het wel goed om echt contact en verbinding met elkaar te maken? (Gaat er niet veel verloren wat dit betreft in vergelijking met face-to-face trainingen?).
  • Zal het niet enorm saai (en vermoeiend en ongezond) zijn om zo lang achter een beeldscherm te zitten?
  • Zijn opdrachtgevers en deelnemers er überhaupt wel voor te porren om aan online trainingen mee te doen?

Ervaringen

Nu, na ruim een half jaar intensief online trainingen te hebben verzorgd is het stof opgetrokken. We kunnen de balans opmaken. En die is, tot onze niet geringe verassing, wat ons betreft behoorlijk positief!

Techniek

De vrees voor de technische ingewikkeldheid bleek grotendeels ongegrond. In de beginperiode was er wat onwennigheid, zowel bij ons als trainers als bij deelnemers. Maar al snel wende het werken met communicatiesoftware. Tegelijk werkten bedrijven hard om de software beter te maken wat ook hielp.

Kortom: we wennen snel aan online werken en het wordt ook feitelijk steeds gemakkelijker en flexibeler.

Sociaal contact

Ook de vrees dat het werken via de computer wellicht veel onpersoonlijker zou zijn bleek niet bepaald uit te komen. Het contact tussen de trainers en de deelnemers kan prima tot stand komen. Doordat je de gezichten van iedereen, met namen erbij, de hele tijd in beeld kunt hebben is er in zekere zin misschien zelfs een sociaal voordeel van online werken. Je kunt je echt op de persoon richten en raakt niet snel afgeleid door allerlei andere indrukken en gebeurtenissen die er zijn bij face-to-face ontmoetingen. Wellicht zou een online sessie misschien nog meer aanspraak kunnen maken op de beschrijving ‘face-to-face ontmoeting‘.

Ook deelnemers kunnen uitstekend verbinding met elkaar maken. Door deelnemers in break-out rooms met elkaar te laten praten kunnen zij dit rustig en prettig doen.

Trainingsinhoudelijk

We hebben gemerkt dat het heel goed mogelijk is om alle dingen die we tijdens live-trainingen altijd hebben gedaan ook online te doen. Het is heel eenvoudig om presentaties te laten zien, mondelinge instructie en uitleg te geven, plenair dingen uit te vragen en bespreken, video’s te laten zien, enzovoorts.

In verschillende opzichten worden dingen gemakkelijker door online te werken. Het is bijvoorbeeld heel eenvoudig om deelnemers te vragen even een een vragenlijstje in te vullen of tegelijker tijd feedback te geven op iets.

Aandacht, betrokkenheid, rust en veiligheid

Het is gebleken dat het bij online trainingen heel goed mogelijk is om deelnemers te betrekken bij de inhoud en om hun aandacht vast te houden. Doordat er meestal minder dan bij live-trainingen sprake is van afleidingen en onverwachte dingen is het misschien zelfs gemakkelijker voor de deelnemers om zich geconcentreerd te blijven richten op de trainingsinhoud.

We hebben al verschillende malen gehoord dat het online werken en vooral het werken met breakout rooms, ook de rust  in de training vergroot. Bij het doen van een oefening kun je meteen naar een breakout room gaan en daar ben je dan ook meteen. In een fysieke trainingslocatie moet je misschien eerst nog een trap af of zoeken naar een ruimte.

Ook het bewaken van de tijd gaat gemakkelijk. Vlak voor de oefening afgelopen is krijgen alle deelnemers een berichtje en als de oefening echt klaar is zijn we ook allemaal tegelijk weer in de plenaire (virtuele) ruimte.

Daarnaast hebben wij meerdere keren van deelnemers gehoord dat online werken wat veiliger voelt. Het oefenen van lastige vaardigheden kan spannend zijn. Als dat gebeurt in een zaal waar meerdere mensen rondlopen kan dat extra eng zijn. Als je online zit, kun je gewoon thuis meedoen en dit blijkt voor veel mensen veiliger te voelen.

Een ander (terecht) punt van zorg is eenvoudig op te lossen. Te lang naar een scherm staren en te lang op je stoel zitten is niet zo prettig en goed. Maar je kunt regelmatig pauzes in je programma inlasten en je kunt mensen ook uitnodigen om af en toe een oefening wandelend met elkaar te doen. Als ze wandelend met elkaar willen praten en niet bij elkaar in de buurt zijn kunnen ze elkaar even bellen tijdens de wandeling. Het blijkt goed te werken. Ook zijn er tegenwoordig handige ‘bureauverhogers’ waardoor je ook staande kunt meedoen achter je computer.

Organisatorisch, kosten, milieu

Online werken heeft veel organisatorische voordelen. Het levert, om te beginnen, een flinke tijdswinst op en is goedkoper. Recent gaven we een training voor circa 50 mensen die werkten bij een organisatie met vestigingen door het hele land. De sessie duurde een dagdeel en vond online plaats. Als we de sessie ergens centraal in het land zouden hebben georganiseerd, zou er een locatie moeten worden gehuurd (waarschijnlijk inclusief een lunch). Verder zouden ongeveer 50 mensen naar schatting gemiddeld meer dan een uur heen hebben moeten reizen en ook een uur terug.

Bedenk maar hoeveel tijd dit had gekost (die anders aan iets anders had kunnen worden besteed). Bedenk ook hoeveel brandstof dit had gekost en het milieu extra had belast. Nemen we het stikstofprobleem en het CO2 probleem (en andere vormen van milieuvervuiling serieus, dan ligt het voor de hand dat online werken vaak de betere oplossing is.

Nog los daarvan: online sessies zijn vaak gemakkelijker inplanbaar. Een sessie van een dagdeel verzorgen in Groningen of Maastricht kan alleen op dagen waarin er niets anders in je agenda gepland kan worden. Bij online werken kun je met gemak een ochtend besteden aan het trainen van een groep in Groningen en de middag aan een groep in Maastricht.

Conclusie

We hebben leren werken met online trainingssessies en het is goed bevallen, zowel voor ons als trainers als voor deelnemers. Dingen zijn natuurlijk nooit zwart-wit en het is niet zo dat alle trainingen vanaf nu alleen online zouden moeten gebeuren. Natuurlijk niet. Mensen blijven het ook erg prettig vinden om af en toe naar een andere plek te kunnen gaan en elkaar in levende lijve te ontmoeten. Dat is heel begrijpelijk.

Maar dat, grosso modo, de verschuiving richting online trainingen zich zal doorzetten na het covidtijdperk lijkt mij vast te staan. Online werken heeft eenvoudigweg te veel voordelen!

Print Friendly, PDF & Email
Wat vind je van dit artikel?
  • Interessant (26)
  • Bruikbaar (21)

0 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Voeg je bij 524 andere abonnees
 

► UPDATES & REACTIES

  1. Coert Visser
  2. Coert Visser
  3. Coert Visser
  4. Coert Visser

    Open link ► Dit artikel van Zhao et al. (2024) laat zien dat een hogere inname van plantaardige vetten, vooral…

  5. Coert Visser

    Open link ► Dit artikel van Kahleova et al. (2024) laat zien dat het volgen van een vetarm veganistisch dieet…

  6. Coert Visser
  7. Coert Visser
  8. Coert Visser