Patricia Chen en enkele collega’s introduceren een nieuw begrip: de strategische mindset. Deze mindset blijkt goed bruikbaar te zijn wanneer we te maken hebben met nieuwe taken of tegenslag.
Metacognitieve strategieën
Bij werk komt het er tegenwoordig meer dan vroeger op aan om zelf uit te vinden hoe je dingen moet aanpakken en bereiken. Routinebanen zijn steeds minder de norm. We komen allemaal regelmatig nieuwe problemen, omstandigheden, doelen en taken tegen waar we zelf geschikte aanpakken voor moeten bedenken terwijl we werken.
Dit soort uitdagingen vraagt om zogenaamde metacognitieve strategieën. Voorbeelden van zulke strategieën zijn plannen, progressiemonitoring en het aanpassen van je aanpak of strategie. Hoe meer mensen dit soort metacognitieve strategieën gebruiken, hoe beter hun commitment, progressie en prestaties zijn. En dit geldt voor allerlei belangrijke gebieden in het leven.
De strategische mindset
Chen et al. (2020) probeerden erachter te komen waarom sommige mensen meer dan anderen meer gebruik maken van dit soort strategieën en of het gebruik ervan aangeleerd kan worden. Ze introduceerden het begrip ‘strategische mindset’. Deze houdt in dat je jezelf bij tegenslag vragen stelt als “Hoe kan ik dit anders aanpakken?” en “Is er een betere manier om dit te doen?”
Ze onderzochten in drie studies (1) of het hebben van een strategische mindset de mate voorspelt waarin mensen metacognitieve strategieën gebruiken, (2) of deze mindset betere prestaties voorspelt en (3) of een dergelijke mindset aangeleerd kan worden.
Strategische mindset voorspelt strategieën en prestaties
In studie 1 werd bij studenten (N=365) gemeten in welke mate ze een strategische mindset hadden, in hoeverre ze metacognitieve strategieën toepasten en wat hun gemiddelde cijfers waren (GPA). De onderstaande figuur laat zien dat de strategische mindset hun cijfers voorspelden via het gebruik van metacognitieve strategieën.
Studie 2 repliceerde studie 1 in een ander domein. Volwassenen (N=365) vulden de strategische mindset schaal in. Ook werd hen gevraagd een professioneel doel te noemen en een doel op het gebied van gezondheid of fitness en te zeggen hoeveel progressie ze al hadden bereikt richting die doelen. Daarna vulden ze de schaal in die het gebruik van metacognitieve vaardigheden mat. De onderstaande figuur toont dat in deze studie een robuust effect van een strategische mindset werd gevonden via het gebruik van metacognitieve strategieën.
Vervolgens keken de onderzoekers naar het effect van de strategische mindset wanneer gecontroleerd werd voor enkele andere constructen die te maken hebben met zelfregulatie, namelijk self-efficacy, zelfbeheersing, grit en groeimindset. De strategische mindset correleerde laag tot middelsterk met deze constructen en voorspelde nog steeds progressie wanneer gecontroleerd werd voor deze andere constructen.
Opwekken van strategische mindset verbetert strategieën en prestaties
Studie 3 was een experiment in twee stappen waarbij deelnemers (N=134) in het eerste deel een artikel te lezen kregen over de strategische mindset of een controle-artikel (over een ongerelateerd onderwerp). In het tweede onderdeel nam een andere onderzoeker in een schijnbaar ongerelateerd onderzoek een taak af. Tijdens de taak lieten de onderzoekers deelnemers zelf rapporteren over het gebruik van metacognitieve strategieën en lieten zij dit tevens observeren door onafhankelijke observatoren.
Ze keken of deelnemers uit de experimentele groep (die het strategische mindset artikel hadden gelezen) beter presteerden en ook of ze vooraf meer zouden oefenen (deelnemers kregen namelijk enige vrij te besteden tijd voordat de taak begon).
Deelnemers in de experimentele conditie rapporteerden zoals verwacht meer het gebruik van metacognitieve strategieën dan deelnemers uit de controlegroep. Ook oefenden ze meer dan deelnemers uit de controlegroep. Dit laat zien dat door het opwekken van een strategische mindset opgewekt het gebruik van metacognitieve strategieën toenam.
Verder bleek dat hoe meer deelnemers metacognitieve strategieën gebruikten, hoe beter ze presteerden op de taak. De onderstaande figuur toont hoe strategische mindset prestatie leidde via het meer gebruiken van metacognitieve strategieën.
Opvallend was dat slechts 4 van de deelnemers na afloop uit zichzelf zeiden dat ze dachten dat deel 1 en 2 van het onderzoek iets met elkaar te maken hadden.
Bruikbaarheid
Dit onderzoek suggereert dat het stellen van bepaalde vragen je kan helpen om effectiever om te gaan met uitdagende nieuwe taken en tegenslag. Het gaat om vragen als:
- Hoe kan ik dit beter doen?
- Wat kan ik doen om hier beter in te worden?
- Wat kan ik doen om mezelf te helpen?
Open link
► Dit onderzoek, (Chen & Teo. 2024, richt zich op het concept van een ‘strategische mindset’ en de rol ervan in het behalen van doelen in het onderwijs, de professionele wereld, gezondheid en fitness. Een strategische mindset houdt in dat men vaak en spontaan zichzelf strategie-oproepende vragen stelt zoals “Wat kan ik doen om mezelf te helpen?”, “Hoe kan ik dit anders doen?” of “Is er een manier om dit nog beter te doen?”. Dit onderzoek toont aan dat mensen met een hogere score op een strategische mindset (of die daarmee zijn geprimed) meer metacognitieve strategieën (strategieën betreffende het denken over het eigen denkproces) gebruiken, wat op zijn beurt leidt tot grotere vooruitgang in het bereiken van belangrijke educatieve, professionele, gezondheids- en fitnessdoelen.
De onderzoekers benadrukken dat een strategische mindset impliceert dat men actief nadenkt over hoe men effectiever kan zijn in het nastreven van doelen, door gebruik te maken van planning, zelfmonitoring en het aanpassen van methoden. De relevantie van dit onderzoek ligt in het aantonen dat een strategische mindset kan worden ontwikkeld en aangewend om mensen effectiever te maken in het leren en in het leven in het algemeen. Dit biedt perspectieven voor zowel individuele ontwikkeling als voor educatieve en professionele omgevingen, waarbij het benadrukken en cultiveren van een strategische mindset belangrijke voordelen kan hebben voor het behalen van diverse doelen.
Open link ► Dit artikel van Chen et al. (2025) laat zien dat het aanleren van een “strategische mindset” bij kinderen van 5 tot 6 jaar hun vermogen om bevrediging uit te stellen (delay of gratification) kan verbeteren. De onderzoekers ontwikkelden een verhaalboekje dat kinderen aanmoedigt om zichzelf strategische vragen te stellen, zoals “Wat kan ik proberen om dit beter te doen?”, wanneer ze moeite hebben met wachten. In twee experimenten met in totaal 237 kinderen, bleek dat kinderen die het strategische mindset-verhaal lazen, langer konden wachten om een beloning te krijgen (zoals snoep of een YouTube-video) vergeleken met kinderen die een neutraal verhaal lazen. Dit kwam doordat deze kinderen spontaan meer effectieve wachtstrategieën bedachten en toepasten, zoals zingen of dansen, wat hun aandacht afleidde van de verleiding. Dit onderzoek suggereert dat een strategische mindset kinderen kan helpen om zelfregulatievaardigheden te ontwikkelen die niet alleen nuttig zijn in specifieke situaties, maar ook kunnen worden toegepast op verschillende uitdagingen. Dit heeft belangrijke implicaties voor opvoeding en onderwijs, omdat het laat zien dat kinderen op jonge leeftijd kunnen leren om effectieve strategieën te gebruiken om zelfregulatie te verbeteren.