Wellicht moeten we nieuwe dingen blijven ervaren om goed te kunnen blijven functioneren en ons goed te blijven voelen. De zelfdeterminatietheorie heeft drie psychologische basisbehoeften geïdentificeerd (de behoefte aan autonomie, competentie en verbondenheid) die vervuld moeten worden voor optimaal functioneren. In een artikel van González-Cutre et al. (2016) wordt voorlopig bewijs gepresenteerd voor de mogelijkheid dat behoefte aan noviteit (/nieuwigheid) ook een psychologische basisbehoefte is die bijdraagt aan optimaal functioneren. In twee onderzoeken vulden deelnemers een nieuwe schaal in om de behoefte aan noviteit te meten, de Novelty Need Satisfaction Scale (NNSS). Daarnaast vulden zij vragenlijsten in om psychologische basisbehoeften, regulatiestijlen en psychologisch welbevinden te meten.
De NNSS bestaat uit de volgende 6 items:
- I feel I do novel things
- I frequently feel there are novelties for me
- I feel new sensations
- I think that new situations come up for me
- I have the opportunity to innovate
- I think I discover new things frequently
Zowel de psychometrische eigenschappen als de discriminante validiteit ten opzicht van de andere basisbehoeften van de NNSS waren adequaat in beide onderzoeken. Verder bleek ‘novelty need satisfaction’ een voorspeller te zijn van levenstevredenheid en intrinsieke motivatie.
Niet zo sterk dit. Natuurlijk heeft ieder mens behoefte aan nieuwigheid. Duh. Met zoals ieder mens behoefte heeft aan vastigheid en vertrouwdheid. (De eeuwige disbalans die Esther Perell al zo mooi beschreef. ) En…..Autonomie, competentie en verbinding zijn natuurlijk nodig om te kunnen en willen leren. Maar eerst is er de maslow piramide: veiligheid etc nodig… What’s the point?
Hallo Coert,
Als ik naar mezelf kijk dan vraag ik me af waar mijn behoefte aan nieuwigheid voor staat. Ik denk aan leven in de brouwerij maar vooral ook aan ontwikkeling, aan groeien (wat meer met competentie samenhangt?) en in beweging zijn in plaats van stil te staan. Wat deels samenvalt met bovenstaand lijstje?
Iets anders wat ik me al een tijdje afvraag in het kader van de basisbehoeften: in hoeverre zou het ervaren van perspectief in dit rijtje thuishoren? In mijn werk met mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt heb ik het idee dat het al dan niet ervaren van perspectief een zeer bepalende factor is. Ben je daarover wel eens wat tegengekomen? En in hoeverre zouden een behoefte aan nieuwigheid en aan perspectief verwant zijn aan elkaar?
Hartelijke groet, Hermien Auf der Haar
Hallo Hermien, Wat betreft je eerste punt: herkenbaar. Ik vroeg me ook af of ‘need for progress’ wellicht een goede kandidaat zou zijn voor een basisbehoefte. Wat betreft je tweede punt: ik denk dat ervaren van perspectief erg belangrijk is. Wat jij erover zegt doet me denken aan de attributietheorie. Iets meer daarover kun je onder andere hier lezen: http://www.progressfocused.com/2010/12/leadership-and-attribution-styles-does.html
Bedankt voor je tip!