Zeven emmertjes vullen in progressiegerichte coaching

door | sep 13, 2024 | Progressiegericht werken | 0 Reacties

Progressiegerichte coaching als het vullen van zeven emmertjesMensen die progressiegericht coachen toepassen, zijn vaak enthousiast over de CPW zeven stappenaanpak. Deze aanpak is geeft een gespreksstructuur weer die vaak erg goed bruikbaar is in coachingsgesprekken. Een cursist vertelde me ooit dat ze de progressiegerichte aanpak toepaste in haar coachingsgesprekken. Aan het einde van de gesprekken vroeg ze steevast aan haar coachees of ze het gesprek nuttig hadden gevonden. Bijna zonder uitzondering zeiden die coachees dat dat inderdaad zo was. Maar, zo vroeg deze cursist me, het is fijn dat zij het nuttig vonden maar ik ben ook met mijn eigen leerproces bezig. Hoe kan ik nu voor mezelf een idee krijgen of ik het gesprek goed heb aangepakt? Bij zulke vragen kan de metafoor van de zeven emmertjes helpen.

Het vullen van zeven emmertjes

Ik antwoordde als volgt. Ik zei tegen haar dat je over het gesprek kunt denken als over het vullen van zeven emmertjes. Die zeven emmers corresponderen met de stappen uit de zeven stappenaanpak. Ter herinnering zijn hier die zeven stappen:

  1. Wat moet het gesprek opleveren?
  2. Wat wil de coachee dat er beter wordt?
  3. Hoe ziet de gewenste situatie eruit?
  4. Hoe ver is de coachee al?
  5. Welke eerder succes is er al geweest?
  6. Welk stapje vooruit wil de coachee zetten?
  7. Was het gesprek nuttig voor de coachee?

Elke keer dat er een antwoord komt dat betrekking heeft op 1 van de stappen, wordt het betreffende emmertje iets voller. Soms kun je in een coachingsgesprek gewoon de volgorde van de zeven stappen volgen. Dat is dan niet al te ingewikkeld.

Volgorde is niet dwingend

Vaak komt het echter ook voor dat het gesprek niet zo lineair verloopt. Soms ben je bijvoorbeeld bij stap 3 en ga je daarna toch weer even terug naar stap 2. Of je bent al bij stap 4 en het is daarna weer nodig om even terug te gaan naar stap 2 of 3. Belangrijk is om te beseffen dat de volgorde van de stappen bij de zeven stappenaanpak niet dwingend is. Aansluiten bij wat er voor de coachee op elk moment belangrijk is, is meer leidend voor wat je bespreekt.

De volgorde van het vullen maakt niet zoveel uit

Als je denkt over het gesprek als zeven emmertjes die je wilt zien te vullen tijdens het gesprek wordt het gemakkelijker om een idee te krijgen over hoe effectief je het gesprek hebt gevoerd. Je doel is om er voor te zorgen dat ieder emmertje aan het eind van het gesprek gevuld is. Het maakt niet zoveel uit op welke moment de emmertjes gevuld worden.

Ik heb eens meegemaakt dat een coachee meteen aan het begin van het gesprek, voordat hij ook maar iets anders had gezegd, zei: “Ik weet nu wat ik anders moet doen!” In plaats van te te zeggen: “Ho, ho, laten we eerst even bespreken wat je eigenlijk met dit gesprek wilt bereiken”, dacht ik: “Ah, dat is interessant, hij begint met het vullen van emmertje 6!” Ik vroeg rustig door en dacht: “Die andere emmertjes vullen we in de loop van het gesprek wel.” Zo gezegd, zo gedaan.

Einde van het gesprek: alle zeven emmertjes gevuld

Aan het einde van je coachingsgesprek zijn alle emmertjes gevuld. Je weet dan:

  • wat de coachee hoopt te bereiken met het gesprek (emmer 1),
  • wat de persoon graag zou willen verbeteren (emmer 2),
  • hoe de gewenste situatie er voor die persoon uitziet (emmer 3),
  • waar de persoon al staat (emmer 4),
  • wanneer het de persoon al eens gelukt is wat hij of zij probeert te bereiken (emmer 5),
  • welke stapje vooruit de persoon wil zetten (emmer 6) en
  • of het gesprek nuttig was voor de persoon (emmer 7).

Nog een opmerking: in begin vind je het misschien nog lastig om alle zeven stappen met de bijbehorende vragen tijdens een coachingsgesprek direct paraat te hebben. Als dat zo is, gebruik dat gerust een spiekbriefje. Coachees vinden dat meestal helemaal niet erg en het kan de kwaliteit van je gesprek behoorlijk ondersteunen.

Vraag

Vind je de metafoor van de zeven emmertjes behulpzaam? Welke van de zeven emmertjes vind jij het lastigst om te vullen in je gesprekken, en hoe zou je dat kunnen verbeteren?

 

Zie ook:

Wat vind je van dit artikel?
  • Interessant (0)
  • Bruikbaar (0)

0 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Voeg je bij 524 andere abonnees
 

► UPDATES & REACTIES

  1. Coert Visser
  2. Coert Visser
  3. Coert Visser
  4. Coert Visser

    Open link ► Dit artikel van Zhao et al. (2024) laat zien dat een hogere inname van plantaardige vetten, vooral…

  5. Coert Visser

    Open link ► Dit artikel van Kahleova et al. (2024) laat zien dat het volgen van een vetarm veganistisch dieet…

  6. Coert Visser
  7. Coert Visser
  8. Coert Visser