Heb je altijd alles leuk gevonden wat je nu leuk vindt? Vond je altijd elk soort muziek dat je nu mooi vind mooi? Genoot je altijd al van precies dezelfde dingen waar je nu van geniet? Ik vermoed dat je deze vragen met ‘nee’ beantwoordt. Blijkbaar ligt wat we leuk vinden niet vast en kan dit zich over tijd ontwikkelen. Ik herinner me, het moet meer dan 20 jaar geleden zijn, hoe ik een boek weglegde dat me niet aansprak omdat ik het heel saai en abstract vond. Ik was erg verbaasd toen ik, een paar jaar later, merkte dat ik het boek aandachtig aan het lezen was en bij mezelf dacht hoe geweldig ik het vond. Het viel me op hoe zeer mijn manier van kijken blijkbaar veranderd was en hoe mijn idee van wat interessant was blijkbaar anders was geworden.
Interesses blijken te kunnen veranderen
Om te begrijpen wat er gebeurd was dacht ik er even verder over na. Tot dan toe had ik altijd min of meer gedacht dat de interessantheid van dingen een relatief stabiel kenmerk van die dingen was. Blijkbaar is dat niet zo. Wat had het boek dat eerst zo saai was nu interessant gemaakt? In de tussenliggende jaren had ik veel over het onderwerp nagedacht en er meer kennis over vergaard. Voor die tijd was de kloof tussen mijn kennis en de inhoud van het boek zo groot dat het lezen ervan mij ontmoedigde en me niet aansprak. Na enkele jaren was de situatie heel anders. Het boek bood me nu antwoorden op vragen die ik intussen over het onderwerp gevormd had.
Volgen van je interesses
Ik merkte hoe groot het verschil was om het boek te moeten lezen terwijl ik het oninteressant vond met het te willen lezen omdat ik het interessant vond. De eerste ervaring was demotiverend en zwaar, de latere ervaring was motiverend en leuk. Ik besloot om te proberen dit inzicht toe te passen. Ik besloot me te richten op het lezen van dingen die me echt interesseerden en wanneer iets me niet interesseerde dit terzijde te leggen waarbij ik soms dacht: “Misschien ben ik hier niet aan toe, misschien zal ik dit later meer waarderen – of niet.” Door deze eenvoudige regel toe te passen werd lezen zelf veel leuker voor me. Ik merkte dat ik mezelf had geleerd om lezen leuker te gaan vinden. Ook verbreedde mijn interesse in onderwerpen zich geleidelijk.
Kun je je interesses kiezen?
Als wat we interessant vinden niet vastligt en als het open voor ontwikkeling is, kun je je afvragen: in welke mate kunnen we kiezen wat graag leuk zou willen leren vinden. En hoe zouden we zo’n keuze maken? Eén criterium voor het kiezen wat we leuk zouden willen leren vinden is door mensen te volgen die we bewonderen. Als iemand die jij bewondert, een autoriteit, houdt van de componist Sjostakovitsj dan kun je besluiten om ook veel te gaan luisteren naar de muziek van deze componist zodat je hem ook kunt leren waarderen. Na enige tijd ga je de componist misschien ook waarderen. Maar het kan ook zijn dat je merkt dat dat niet gebeurt. Dan heb je een keuze. Ga je verkondigen dat je de componist niet waardeert of doe je net alsof dat wel zo is om een beetje te lijken op de persoon die je bewondert? Of denk je misschien dat je er nog niet aan toe bent om Sjostakovitsj te begrijpen en zeg je tegen jezelf dat je hem later misschien zult gaan waarderen (of niet)?
Vragen
Nou ja, terug naar mijn twee vragen: 1) in welke mate kunnen we kiezen wat we graag leuk zouden willen leren vinden? en 2) als we dat kunnen hoe zouden we dan moeten kiezen wat we graag leuk zouden willen leren vinden?
Mijn vraag aan jou is: wat zou jij graag leuk willen leren vinden?
Dag Coert,
Herkenbaar stukje! Ik vond vroeger jazz en klassieke muziek “niks aan” en nu luister ik in de auto steeds naar één van deze muziekstijlen. Nu schrijf ik dat toe aan mijn beslissing om meer “in het nu” te willen leven en te onderzoeken en te waarderen wat er op mij afkomt. Daardoor stel ik mijzelf open voor nieuwe ervaringen. Ook vertel ik steeds makkelijker over mijn eigen voorkeuren. Indachtig Steve Jobs, geciteerd door Daniel Goleman in “Aandacht”: “Laat het geluid van andermans mening nooit jouw innerlijke stem overschreeuwen”.
Bedankt Martijn!
Hallo Coert,
Ik herken helemaal wat je schrijft. Bij mij is, aan de andere kant, het ook zo dat bepaalde muziek die ik erg leuk vond toen ik veel jonger was nog steeds heel leuk is. Ik wordt er door herinnerd aan die mooie tijd en dat geeft me energie. Ik betwijfel of we bewust kiezen wat we leuk vinden. Het lijkt me vooral emotie: komt iets binnen en doet het iets met je. Doordat ik zelf verander komen die invloeden van buiten ook anders binnen. Als ik zou kunnen kiezen zou ik bijvoorbeeld graag willen leren om zonder (vermoedelijk misplaatst) schaamtegevoel te acquireren. Maar ik heb zo mijn twijfels….
Dank voor het mooie blogje.
Hallo Peter,
Wat die muziek betreft… dat heb ik ook! Wat fijn dat er Youtube is tegenwoordig he? Ik kan mijn hart ophalen met al die mooie muziek van vroeger. Ik ben het met je eens in wat je zegt over dat wat je leuk vindt heel erg te maken heeft met emotie. Ik kan bij bepaalde muziek die ik al bijna mijn hele leven mooi vind niet goed uitleggen waarom ik het zo mooi vind. Tegelijk denk ik dat ik wel redelijk kan voorspellen dat ik sommige dingen mooi kan gaan vinden als ik het een kans geef door me er wat in te verdiepen. Sommige muziek is direct prachtig, andere is wat minder snel toegankelijk maar kan na verloop van tijd prachtig voor je worden, als je er wat meer aan gewend bent geraakt.
Interessant wat je zegt over acquireren. Ik heb vaak mensen ontmoet die iets vergelijkbaars zeiden. Ik denk dat veel mensen een soort tegenzin hebben in commercie omdat ze het ook wel associeren met de pusherige, agressieve commercie die je zo vaak tegenkomt (denk aan die opdringerige telemarketeers; je kent ze wel).
Wat ik zie dat wel eens werkt is om goed te definiëren hoe je commercie ziet en hoe je het zo kan doen dat je er volledig achter staat. Dat je het volledig legitiem vindt en in overeenstemming met je eigen waarden. (Vaak heeft dat, naar mijn ervaring, te maken met volledig eerlijk zijn en je potentiële klant niet onder druk zetten). Als dat lukt is er geen reden voor schaamte.
Anyway, bedankt voor je reactie!