Charles Darwin zei ooit: “Onwetendheid wekt vaker vertrouwen dan kennis.” Dit klinkt als een vreemd idee. Is het waar dat het gevoel iets zeker te weten soms een aanwijzing is dat je er juist weinig kennis over hebt? Als dat waar is, kan het leiden tot een paradoxaal principe: als je veel vertrouwen hebt in je eigen gelijk dan kan dit een aanwijzing zijn dat je er te weinig over weet. Is er enig bewijs dat Darwin het bij het rechte eind had? Ja, een nieuwe studie van Philip Fernbach et al. (2013) biedt ondersteuning voor zijn idee:
Politieke Extremisme wordt ondersteund door een illusie van begrijpen
Philip M. Fernbach, Todd Rogers, Craig R. Fox, & Steven A. Sloman
Samenvatting: Mensen hebben vaak extreme politieke opvattingen over complex beleid. Onze hypothese was dat mensen doorgaans minder weten over dergelijk beleid dan ze denken dat ze doen (de illusie van verklarende diepte) en dat gepolariseerde houdingen in de hand worden gewerkt door simplistische causale modellen. Mensen vragen om het beleid in detail uit te leggen ondermijnde de illusie van verklarende diepte en leidde tot houdingen die meer gematigd waren (experimenten 1 en 2). Hoewel deze effecten optraden toen de mensen werden gevraagd om een mechanistische verklaring te genereren, traden ze niet op wanneer mensen in plaats werden gevraagd om redenen van hun beleid voorkeuren (experiment 2) op te sommen. Tot slot, het genereren van mechanistische verklaringen verminderde donaties aan relevante politieke belangengroepen (experiment 3). Het bewijs suggereert dat het misplaatste gevoel van mensen dat ze de causale processen begrijpen die ten grondslag liggen aan beleid, bijdraagt aan de politieke polarisatie.
Wat zou dit betekenen? Wanneer we het oneens zijn met iemand die zeer zeker over zijn standpunt, kan het contra-productief werken om direct tegen zijn opvattingen in te gaan. De persoon in kwestie is immers sterk overtuigd van zijn eigen gelijk. Met andere woorden: hij is onwetend over zijn onwetendheid. Door hem uit te nodigen om in detail uitleg te geven over het onderwerp kun je hem misschien helpen te ontdekken dat hij niet zo goed geïnformeerd is over het onderwerp als hij dacht dat hij was.
Als je zelf het gevoel hebt dat je iets zeker weet is het misschien verstandig om jezelf dezelfde opdracht te geven: hoe kan ik gedetailleerd uitleggen wat ik weet over het onderwerp?
0 reacties