Het schijnwaarheidseffect: onze verrassende goedgelovigheid voor herhaalde informatie
Veel beweringen die onwaar zijn, worden toch door velen geloofd. Wij mensen zijn blijkbaar gevoelig voor het geloven van onwaarheden. Een nieuw artikel van De keersemaecker et al., (2019) beschrijft 7 nieuwe studies naar het zogenaamde schijnwaarheidseffect. In deze studies onderzoeken ze of individuele verschillen in intelligentie, in cognitieve stijlen en in onze behoefte aan duidelijkheid samenhangen met verschillen in onze gevoeligheid voor dit schijnwaarheidseffect.
De rest van dit artikel is alleen toegankelijk voor geregistreerde leden. U kunt zich gratis registreren en hebt dan toegang tot alle artikelen. Mocht u al een account hebben aangemaakt, gebruik dan deze link om in te loggen.
2 Comments
Hoi Coert,
Erg interessant artikel, dankjewel!
Jammer dat je bepaalde politici noemt, helaas zie ik van alle kanten herhaalde informatie die soms niet correct blijkt te zijn.
Hoe onszelf te beschermen?
Raadpleeg diverse bronnen, verdiep je zelf in de onderwerpen die je van belang vind, en zoek naar de waarheid. The truth will set us free.
Zoals jij en Gwenda doen, evidence en science based.
Complimenten daarvoor.
Alle goeds!
Frank
Beste Frank, Bedankt voor je reactie! Ik noem deze politici omdat ik denk dat zij bij uitstek systematisch schijnwaarheden blijven herhalen. deze website gaat niet over politiek, dus ik wil terughoudend zijn in het noemen van politici. Aan de andere kant wil ik niet in abstracties blijven praten en krampachtig vermijden om man en paard te noemen als het om zulke belangrijke thema’s gaat.