Richard Ryan
Richard M. Ryan (1953) is een Amerikaanse psycholoog, klinisch psycholoog en medegrondlegger van de zelfdeterminatietheorie, samen met Edward Deci. Hij is verbonden aan het Institute for Positive Psychology and Education (Australië) en als research professor aan de University of Rochester. Ryan is internationaal erkend als een toonaangevend theoreticus op het gebied van menselijke motivatie, persoonlijkheidsontwikkeling en psychologisch welzijn. Zijn onderzoek richt zich op het bevorderen en ondermijnen van autonome motivatie en op de rol van psychologische basisbehoeften – autonomie, competentie en verbondenheid – in diverse contexten zoals onderwijs, werk, gezondheidszorg, sport en technologie. Ryan publiceerde meer dan 400 wetenschappelijke artikelen en boeken. Zijn werk is bijzonder invloedrijk: de publicatie Intrinsic Motivation and Self-Determination in Human Behavior (1985) en de latere synthese Self-Determination Theory: Basic Psychological Needs in Motivation, Development, and Wellness (2017) gelden als standaardwerken. Ryan wordt wereldwijd erkend voor zijn bijdrage aan de psychologie, onder meer met meerdere lifetime achievement awards en een eredoctoraat. Zijn werk is niet alleen academisch van belang, maar biedt ook praktische handvatten voor het ondersteunen van duurzame motivatie en psychologisch functioneren.
Klik hier om meer te lezen over Richard Ryan.
► Verwante begrippen: Edward Dei, Zelfdeterminatietheorie, Psychologische basisbehoeften, Behoeftenfrustratie, Behoefte aan autonomie, Effectance, Vaardigheidsgebruik, Taakprestatie, Capaciteitsgroei
► Willekeurige suggesties voor zoektermen: Zelfbevestigingsinterventies, Behoefte aan progressie, Gesloten denkstijl, Tacit knowledge, Mindset-triggers
Heeft u een vraag of suggestie, stuur ons dan gerust een mail.
Open link ► Dit artikel van Choręziak en Rzymski (2025) laat zien dat een vegan dieet zorgt voor een duidelijk…
Open link ► Dit artikel van Yoo, Cheon en Reeve (2025) laat zien dat autonomie-ondersteunend lesgeven kan bijdragen aan het…
Open link ► Dit artikel van Szumowska et al. (2025) onderzocht cyclische mechanismen in doelgericht handelen. Longitudinale data (N=390, 3156…
Open link ► Dit artikel van Geluk et al. (2025) laat zien dat effectieve terugkeer naar werk (RTW) na burn-out…
Beste Jacob, Dank voor je reactie. Ik snap je punt over het verschil tussen natuurwetten en morele uitspraken – inderdaad…
‘Maar ik ga niet mee in de bewering dat moraliteit en esthetiek eenvoudigweg in de subjectieve hoek moeten worden geplaatst’.…
Open link ► Dit artikel van O’Keefe et al. (2025) gaat over een korte ‘groeimindset van interesse’ interventie, getest in een gerandomiseerd veldexperiment met…
Open link ► Dit artikel van Sternberg (2025) laat zien dat intelligentie zoals we die in de praktijk gebruiken (prestatie)…
"grens van één miljoen Google Scholar-citaties te doorbreken" is indrukwekkend, maar je geeft onterecht daarmee de indruk dat dit een…
Beste Coert, Bedankt voor je uitgebreide en verhelderende antwoord.
Geweldig artikel over ethiek! Het is belangrijk om te begrijpen wat ethisch gedrag echt betekent in de wereld van vandaag.…
Beste Marcel, Bedankt voor je reactie. Ik denk dat je gelijk hebt: iets wat te makkelijk is, kan juist minder…