Voordelen van interessegericht ontwikkelen

door | dec 20, 2013 | Progressiegericht werken | 3 reacties

voordelen interessegerichtheidBinnenkort verschijnt er een artikel van mij waarin ik pleit voor interessegericht ontwikkelen. In dat artikel leg ik uit wat ik versta onder interessegericht ontwikkelen en wat de voordelen ervan zijn voor individuen en organisaties. Ik wil hier al ingaan op een onderwerp uit dat artikel, namelijk wat de directe voordelen zijn van interessegericht ontwikkelen. Als we ons verdiepen in iets wat ons interesseert, waar we dus belangstelling voor hebben of een belang aan toekennen, bevinden we ons in een psychologische toestand van aandachtige betrokkenheid en ervaren we positieve emoties. Onder dit soort omstandigheden blijken we helderder te denken, dingen diepgaander te begrijpen en dingen gemakkelijker te kunnen onthouden (Murphy Paul, 2013) waardoor we efficiënter en beter leren.

  Trainingen Progressiegericht Werken  

Verder blijkt dat een inspanning gemakkelijker vol te houden is wanneer datgene waarmee we bezig zijn ons interesseert. Dit komt doordat de positieve emoties die we ervaren terwijl we met interessante dingen bezig zijn ertoe leiden dat onze energie en ‘hulpbronnen’ weer worden aangevuld. Terwijl we ons dus intensief inspannen, tanken we als het ware tegelijk weer energie bij. In de Engelse literatuur wordt dit proces resource replenishment genoemd (Thoman, Smith & Silvia, 2011). Omdat het opbouwen van expertise vaak veel volharding vergt is dit principe een belangrijk voordeel van interessegericht ontwikkelen. Daarnaast is er nog belangrijk voordeel van interessegericht ontwikkelen. Uit onderzoek blijkt dat wanneer we onze interesses volgen er een mechanisme in werking treedt waardoor onze interesses automatisch worden aangewakkerd of ververst (Silvia, 2008). Dit proces verloopt als volgt. Wanneer we een onderwerp interessant vinden en we ons erin verdiepen komen we nieuwe informatie tegen. Een deel van deze nieuwe informatie past goed bij wat we al van het onderwerp wisten. Maar een ander deel van deze informatie staat in zekere mate op gespannen voet met wat we al wisten of dachten te weten. Deze nieuwe informatie schept dus een zeker conflict dat we willen oplossen of een informatiekloof die we willen overbruggen. Wanneer we interessegericht ontwikkelen wordt onze interesse dus vanzelf aangevuld. We zouden dit interesseverversing kunnen noemen.

Een dergelijke focus op interesse heeft zowel voordelen op de korte termijn als op de lange termijn. Op de korte termijn is het voordeel dat mensen meer bevlogen werken. Uit de literatuur naar bevlogenheid blijkt dat bevlogenheid van medewerkers met allerlei voordelen. Bevlogen medewerkers zijn bijvoorbeeld creatiever en tevredener over hun werk en functioneren beter (Bakker & Daniels, 2012). Onderzoek van Amabile & Kramer (2011) heeft duidelijk gemaakt dat progressie boeken in betekenisvol werk een van de meest motiverende dingen is. Wat volgens Amabile en Kramer belangrijk is, is of je het gevoel hebt dat je werk bijdraagt aan dat wat waardevol is voor je. Hun woord ‘betekenisvol’ lijkt vrijwel synoniem te zijn aan ons woord ‘interessant’ dat belangstelling of belang betekent.

Op de lange termijn zijn de voordelen wellicht nog groter. Veel onderzoek heeft aangetoond dat het bereiken van grote deskundigheid op allerlei terreinen normaal gesproken vele jaren vergt (Ericsson, 1996; Ericsson e.a. 2006). De belangrijkste sleutel om ergens zeer goed in te worden is om er jarenlang bewust en intensief mee bezig te zijn. Hoe je dit volhoudt is dus de hamvraag. De hierboven genoemde voordelen (beter leren, resource replenishment en interesseverversing) maken het veel gemakkelijker om competentieontwikkeling vol te houden. Investeren in iets wat je minder interesseert is niet alleen veel moeilijker vol te houden, je kunt je ook afvragen in hoeverre het de moeite waard is om het vol te houden. Om met David Maister (1997) te spreken: “Succes is een gevolg van doen waar je van geniet. Als je er niet van geniet, hoe kan het dan succes heten?”

Wat vind je van dit artikel?
  • Interessant (3)
  • Bruikbaar (0)

3 Reacties

  1. Emilie

    Coert, benieuwd wat je artikel als aanvulling gaat brengen. daarnaast ben ik geineteresserd naar je visie hoe bedrijven hier beter op in kunnen spelen.

    Antwoord
  2. Frank

    Oplossingsgericht > Progressiegericht > Interessegericht > what’s next -gericht…………………Dialooggericht………………………………..

    Coert heeft weer een interessante invalshoek ingebracht. Na lezing borrelt de vraag bij mij op: “Wat brengt het ons, mij?”

    Ik probeer me bij iedere benadering een meest toepasbare casus voor te stellen.

    > Oplossingsgericht………..licht uit > licht aan !
    > Progressiegericht………..Hoe kom ik van hier naar daar > iedere
    stap weet ik te te waarderen
    > Interessegericht………….Wat heeft mijn belangstelling en wat wil ik
    ermee doen? Doe ik het voor mezelf of voor anderen?

    Voor bewust ervaren en leren is autonoom gericht kunnen en durven denken en spreken een must.
    Ik moet hierbij denken aan de visie van Paulo Freire:

    “Dialoog is de onmoeting tussen mensen, door tussenkomst van de wereld, om de wereld te benoemen. Daarom kan er geen dialoog ontstaan tussen degenen die de wereld willen benoemen en hen die zo’n benoeming niet wensen – tussen degenen die andere mensen het recht om hun woord te spreken willen ontnemen en hen aan wie het recht tot spreken is ontnomen. Diegenen aan wie het fundamentele recht om hun woord te spreken werd ontzegd, moeten dit recht eerst terugwinnen en ervoor zorgen dat aan deze dehumaniserende inbreuk een einde komt.” (‘Pedagogie van de onderdrukten”, p. 73,(1976): ‘Pedagogie van de onderdrukten’, Baarn: In den Toren.

    De benadering van Freire is in de context van een organisatie uit te werken. Ga je voor je eigen gewin of gun je de ander ook om zich te ontwikkelen en een gewaardeerde bijdrage aan de ontwikkeling van de organisatie te leveren?

    Fijne dagen en een inspirerend 2014 toegewenst .

    Antwoord
  3. Doortje

    aansluiten bij de wens, de interesses is het uitgangspunt van het ODENSEHUIS in Wageningen. een inloophuis voor mensen met beginnende dementie en hun naasten. Het is motiverend en betekenisvol.

    Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. Progressiegericht Werken » Blog Archive » Top 25 van 2013 - […] Voordelen van interessegericht ontwikkelen […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Voeg je bij 526 andere abonnees
 

► UPDATES & REACTIES

  1. Coert Visser
  2. Eigenlijk past Trump precies dezelfde tactieken toe als Hitler. Van die laatste weten we tot wat dat geleid heeft. (en…

  3. Coert Visser

    Open link ► Dit artikel van Landry et al. (2024) laat zien dat vegetarische en veganistische eetpatronen kunnen helpen om…

  4. Coert Visser
  5. Coert Visser
  6. Coert Visser
  7. Coert Visser
  8. Coert Visser
  9. Coert Visser
  10. Coert Visser

    Open link ► Dit artikel van Kim, Setiawan, Wilkens, Le Marchand en Park (2023) laat zien dat een dieet dat…

  11. Coert Visser