Kun je de meeste mensen vertrouwen?

door | aug 17, 2016 | Progressiegericht werken | 1 reactie

Vertrouwen van mensen in andere mensen is belangrijk in een samenleving. De mate waarin mensen elkaar vertrouwen draagt niet alleen bij aan hoe goed mensen zich binnen die samenleving voelen maar ook aan de economische ontwikkeling in een land. In een nieuwe publicatie laten Esteban Ortiz-Ospina en Max Roser zien dat de mate waarin mensen anderen vertrouwen sterk verschilt in verschillende landen. Landen als Noorwegen, Nederland, Zweden en China scoren zeer hoog; landen als de De Filipijnen, Brazilië, Colombia, Ghana en Roemenië scoren erg laag.

Vertrouwen hangt samen met economie

De onderstaande figuur laat zien dat er een sterke samenhang bestaat tussen BNP (GDP) en vertrouwen. De auteurs verwijzen naar literatuur die suggereert dat er een causale relatie bestaat tussen vertrouwen en economische resultaten. Dat gezegd hebbend, wil ik er wel wijzen dat de correlatie allesbehalve perfect is. Zie bijvoorbeeld het opvallend grote verschil tussen de landen Nederland (hoog, Duitsland (gemiddeld) en Frankrijk (laag); drie landen met vrijwel gelijke BNP’s.

Trust-vs-GDP-per-capita-768x706

Trends in vertrouwen

In het artikel staan grafieken die je als lezer zelf kunt aanpassen zoals de onderstaande grafiek die enkele trends in vertrouwen laten zien in een aantal landen. Opvallend is dat het vertrouwen van Nederlanders de afgelopen jaren vrij sterk is toegenomen!

Economische ongelijkheid

Een factor die ook samenhangt met vertrouwen is economische ongelijkheid. De volgende figuur toont dat meer economische gelijkheid samengaat met meer interpersoonlijk vertrouwen.

Opleidingsniveau en vertrouwen

Verder blijkt dat in alle onderzochte landen er een samenhang tussen opleidingsniveau en vertrouwen bestaat: hoger opgeleiden rapporteren een hoger vertrouwen in andere mensen. Ook is het zo dat in landen waarin het vertrouwen in anderen hoger is, er minder geweld is en meer politieke stabiliteit.

Vertrouwen in overheid, rechtssysteem en politie

Een volgende interessante grafiek laat zien hoe het met het vertrouwen van burgers in OECD landen gesteld is in de overheid, de politie en het rechtssysteem. De trend is dat het vertrouwen in de politie hoger is dan dat in het rechtssysteem wat weer hoger is dan het vertrouwen in de overheid.

OECD2015_TrustInstitutions-768x387

Wat vind je van dit artikel?
  • Interessant (4)
  • Bruikbaar (1)

1 Reactie

  1. Marijke Hafkamp

    Interessante informatie. Eens kijken of dat te koppelen is aan onze inzichten in ons boek over interpersoonlijk vertrouwen binnen de samenwerking (Huis van vertrouwen).

    Antwoord

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Voeg je bij 527 andere abonnees
 

► UPDATES & REACTIES

  1. Coert Visser
  2. Coert Visser
  3. Eigenlijk past Trump precies dezelfde tactieken toe als Hitler. Van die laatste weten we tot wat dat geleid heeft. (en…

  4. Coert Visser

    Open link ► Dit artikel van Landry et al. (2024) laat zien dat vegetarische en veganistische eetpatronen kunnen helpen om…

  5. Coert Visser
  6. Coert Visser
  7. Coert Visser
  8. Coert Visser
  9. Coert Visser
  10. Coert Visser