Het nut van een toekomstperspectief in conflictenIedereen kan weleens in een conflictsituatie terechtkomen. Ineffectief handelen in een conflictsituatie kan de relatie in gevaar brengen. Voorbeelden van handelen die vaak niet goed werken in conflictsituaties is: uiten van je negatieve emoties, je vijandig uiten, wraak nemen en de ander beschuldigen. Meer effectieve reacties zijn bijvoorbeeld: je emoties beheersen, vergevend zijn, de schuld op je nemen en de kwestie van een afstandje bekijken. Maar in het vuur van de strijd is vaak lastig om meteen een effectieve manier van reageren te bedenken. Een nieuw onderzoek wijst op een effectieve manier om hier mee om te gaan.

Huyn et al (2016)

Huyn et al. (2016) onderzochten hoe het aannemen van een toekomstgericht perspectief, door je af te vragen wat je gedachten over een jaar zouden zijn over dit conflict, kan helpen bij het oplossen van conflicten. Hun hypothese was dat het kiezen voor een toekomstgericht perspectief je een breder perspectief geeft op de situatie. Hierdoor zou het je aandacht afleiden van persoonlijke gevoelens en gedragingen in het hier en nu waardoor het gemakkelijker zou worden om niet beschuldigend en meer vergevingsgezind (en dus effectiever) te reageren. De onderstaande figuur geeft dit model weer.

Afbeelding2

In twee experimenten (experiment 1 met studenten, experiment 2 met oudere mensen) lieten zij mensen reflecteren op een conflict dat zij hadden gehad met hun partner. Deelnemers aan de experimenten werd ofwel gevraagd om te beschrijven wat hun gedachten nu waren terwijl zij terugkeken op het conflict (de heden-conditie) ofwel om te beschrijven wat hun gedachten over een jaar zouden zijn als zij terug zouden kijken op het conflict (de toekomst-conditie).

Resultaat: toekomstperspectief werkt

In beide experimenten kwam naar voren dat deelnemers in de toekomst-conditie minder persoonsgerichte aandacht hadden waardoor zij effectiever redeneerden over het conflict (meer vergevingsgezind en met meer inzicht) waardoor zij zich ook beter voelden over de relatie (meer positieve emoties en meer hoop dat de relatie zou overleven). De figuur hieronder geeft deze resultaten weer.

Huyn et al 2016

Bruikbaarheid

Het model van Huyn et al werd dus bevestigd. Het lijkt raadzaam om in een conflictsituatie bewust jezelf de volgende vraag te stellen: wat zullen mijn gedachten over een jaar zijn over dit conflict?

Wat vind je van dit artikel?
  • Interessant (6)
  • Bruikbaar (5)