Homo economicus
Binnen de economische wetenschap en praktijk is lang gewerkt vanuit het beeld van de mens als ‘rational man’, een ‘homo economicus’, een wezen dat rationeel is en gericht op het maximaliseren van zijn eigen nut. De homo economicus zou egoïstisch, opportunistisch en inspanningsaversief zijn (en dus geen toonbeeld van moraliteit en wijsheid). Nobelprijswinnaar Amartya Sen persifleerde de homo economicus in een beroemde dialoog tussen twee rationele mensen die elk alleen hun eigen nut nastreven: A: Waar is het postkantoor? B: Die kant op en kun je meteen deze brief voor me posten? A: Ja hoor [vastbesloten de envelop te openen om te zien of er iets waardevols in zit]
Klik hier om meer te lezen over Homo economicus.
► Verwante begrippen: Agency theorie, Wet van minder werk, Cognitieve vrekken
► Willekeurige suggesties voor zoektermen: Gedragsmatige betrokkenheid, Groepszelfevaluatie, Gedeelde intentionaliteit, Goal gradient effect, Tussenpersoonsdesign
Heeft u een vraag of suggestie, stuur ons dan gerust een mail.
Open link ► Dit artikel van Van Quaquebeke en Gerpott (2023) laat zien dat kunstmatige intelligentie (AI) een steeds grotere…
Open link ► Dit artikel van King, Haw en Wang (2024) laat zien dat het bieden van behoefte-ondersteunend onderwijs, dat…
Beste Juf, kan ik me heel goed voorstellen!
Samen met mijn collega heb ik twee jaar zo mogen werken. In een woord geweldig. Voor jezelf als leerkracht maar…
Een reden waarom de negativiteitsbias sterker werkt bij zelfselectie, kan ook zijn dat het te maken heeft met attributie. Als…
Open link ► Dit artikel van Zhao et al. (2024) laat zien dat een hogere inname van plantaardige vetten, vooral…
Open link ► Dit artikel van Kahleova et al. (2024) laat zien dat het volgen van een vetarm veganistisch dieet…
Bedankt voor je waardevolle suggestie, Marcel. Ik heb het artikel aangepast en pleit er nu in voor de term kwaadaarige…
Het gebruik van de term "donker" voor iets slechts kan weer onbewuste connotaties oproepen die problematisch kunnen zijn. Het koppelen…
Open link ► Dit artikel van Reeve en Cheon (2024) laat zien dat leraren kunnen leren om autonomie-ondersteunend les te…
Recente onderzoeken tonen een significante afname in de voorspellende waarde van intelligentietests voor werkprestaties. Ondanks dit worden deze tests nog…
Ik denk dat het iets te kort door de bocht is om te stellen dat intelligentietesten een mindere correlatie hebben…