Flynn effect
Dat genetica de ontwikkelbaarheid van intelligentie niet in de weg staat, blijkt onder andere uit het zogenaamde Flynn effect dat verwijst naar de gestage groei van gemiddelde IQ testscores over generaties (Flynn, 2007). Dit effect wordt waargenomen in de meeste delen van de wereld hoewel in zeer verschillende mate. Het is genoemd naar James R. Flynn, die het uitgebreid heeft gedocumenteerd. Deze toename is continu en ongeveer lineair vanaf de vroegste dagen van IQ testen tot aan de dag van vandaag. De toename in intelligentie is zo snel dat deze het idee ontkracht dat genetische factoren de ontwikkeling van IQ in de weg staan.
Klik hier om meer te lezen over Flynn effect.
► Verwante begrippen: Groeimindsetinterventies (over intelligentie), Ontwikkelbaarheid van intelligentie, Intelligente houding
► Willekeurige suggesties voor zoektermen: Zelfonderbrekingen, Structuurprogressie, Propositielogica, Argument vanuit persoonlijk ongeloof, Optimistische attributie
Heeft u een vraag of suggestie, stuur ons dan gerust een mail.
Open link ► Dit artikel van Van Quaquebeke en Gerpott (2023) laat zien dat kunstmatige intelligentie (AI) een steeds grotere…
Open link ► Dit artikel van King, Haw en Wang (2024) laat zien dat het bieden van behoefte-ondersteunend onderwijs, dat…
Beste Juf, kan ik me heel goed voorstellen!
Samen met mijn collega heb ik twee jaar zo mogen werken. In een woord geweldig. Voor jezelf als leerkracht maar…
Een reden waarom de negativiteitsbias sterker werkt bij zelfselectie, kan ook zijn dat het te maken heeft met attributie. Als…
Open link ► Dit artikel van Zhao et al. (2024) laat zien dat een hogere inname van plantaardige vetten, vooral…
Open link ► Dit artikel van Kahleova et al. (2024) laat zien dat het volgen van een vetarm veganistisch dieet…
Bedankt voor je waardevolle suggestie, Marcel. Ik heb het artikel aangepast en pleit er nu in voor de term kwaadaarige…
Het gebruik van de term "donker" voor iets slechts kan weer onbewuste connotaties oproepen die problematisch kunnen zijn. Het koppelen…
Open link ► Dit artikel van Reeve en Cheon (2024) laat zien dat leraren kunnen leren om autonomie-ondersteunend les te…
Recente onderzoeken tonen een significante afname in de voorspellende waarde van intelligentietests voor werkprestaties. Ondanks dit worden deze tests nog…
Ik denk dat het iets te kort door de bocht is om te stellen dat intelligentietesten een mindere correlatie hebben…