Epigenetica
De studie van hoe zich onder invloed van omgevingsfactoren bepaalde moleculen settelen op onze chromosomen die een kritieke invloed hebben op hoe DNA functioneert en hoe wij ons ontwikkelen. De twee meest bekende epigenetische mechanismes zijn methylering en acetylering. De epigenetica laat zien dat genetisch determinisme, het idee dat onze genen een blauwdruk zijn voor onze eigenschappen, te simpel is. We zijn geen slaven van onze biologie. Al onze kenmerken, zowel lichamelijk als psychologisch, ontwikkelen zich als gevolg van de interactie tussen ons DNA en onze omgeving. Onze omgeving kan ‘onder onze huid’ komen te zitten in ons epigenoom. Wat we doen en in welke contexten we ons begeven, blijft voortdurend de manier waarop ons DNA functioneert beïnvloeden.
Klik hier of hier om meer te lezen over Epigenetica.
► Verwante begrippen: Neuroplasticiteit, Groeimindset
► Willekeurige suggesties voor zoektermen: Progressieverwachting, Testen-en-leren aanpak, Myeline, Subjectieve norm, Groeimindset over kansen
Heeft u een vraag of suggestie, stuur ons dan gerust een mail.
Beste Jacomien, Bedankt voor je reactie! Wanneer we geloven dat bepaalde capaciteiten en eigenschappen vastliggen, gaan we onszelf eerder definiëren…
Open link ► Dit artikel van Sternberg, Wong en Baydil (2024) laat zien dat wetenschappelijke wijsheid belangrijk is voor zowel…
Wat ik bij de uitleg over de theorie van de fixed mindset vaak mis, is dat het feit dat men…
Open link ► Dit onderzoek van Collie en Martin (2024) laat zien dat de perceptie van academische en sociaal-emotionele competentie…
Open link ► Dit artikel van Katz en Moè (2024) laat zien dat de tevredenheid of frustratie van leraren met…
Open link ► Dit artikel van Wu, Mai, Zhuang & Yi (2024) laat zien dat participatieve besluitvorming in autoritaire regimes…
Open link ► Dit artikel van Van Quaquebeke en Gerpott (2023) laat zien dat kunstmatige intelligentie (AI) een steeds grotere…
Open link ► Dit artikel van King, Haw en Wang (2024) laat zien dat het bieden van behoefte-ondersteunend onderwijs, dat…
Beste Juf, kan ik me heel goed voorstellen!
Samen met mijn collega heb ik twee jaar zo mogen werken. In een woord geweldig. Voor jezelf als leerkracht maar…
Een reden waarom de negativiteitsbias sterker werkt bij zelfselectie, kan ook zijn dat het te maken heeft met attributie. Als…
Open link ► Dit artikel van Zhao et al. (2024) laat zien dat een hogere inname van plantaardige vetten, vooral…