Eerder legde ik uit wat de liking gap is (hier). Kort gezegd komt die hierop neer: de meeste mensen onderschatten hoe aardig anderen hen vinden na met hen gesproken te hebben. We hebben de neiging onszelf nogal kritisch te beoordelen na een gesprek met anderen, terwijl die anderen meestal wat milder over ons zijn. Deze liking gap werd aangetoond in onderzoek van Boothby et al (2018) De liking gap zou ertoe kunnen leiden dat we misschien wat te terughoudend worden in het aangaan van gesprekken en relaties. Er is nog een ander aspect aan de liking gap dat ik wil belichten.
De tweerichtings-liking gap
In mijn eerdere bespreking van de liking gap legde ik de nadruk op het individuele perspectief. Een persoon heeft een gesprekje gehad met een ander en onderschat hoe aardig die andere persoon hem of haar vindt na het gesprekje. Maar, kijkend naar het onderzoek, ligt het voor de hand dat de link gap niet slechts één kant op werkt. Het ligt voor de hand dat hij beide kanten op werkt. Aangezien de liking gap zo breed lijkt op te treden, ligt het voor de hand om er vanuit te gaan dat beide personen na het gesprekje onderschatten hoe aardig de ander hen heeft gevonden en hoe leuk de ander het gesprekje heeft gevonden. Met andere woorden: bij de liking gap is vermoedelijk sprake van tweerichtingsverkeer.
Die tweerichtings-liking gap komt dus op het volgende neer. Twee personen hebben elkaar gesproken. Beide gesprekspartners zijn zelf mild over het gesprekje en over de andere persoon maar tevens pessimistisch over hoe mild de andere persoon over hen en over het gesprekje denkt.
Misschien vinden we elkaar aardiger dan we ons realiseren. Misschien vinden we het leuker om met elkaar te praten dat we beseffen.
Blinde vlek?
En, om het onderzoek van Boothby et al. nog even te memoreren: liking gaps treden niet alleen op bij korte gesprekjes tussen vreemden maar ook bij langere gesprekken en zelfs bij langer durende relaties. Zou het kunnen zijn dat velen van ons een blinde vlek hebben voor hoe aardig we elkaar vinden?
Wat denk jij?
0 reacties