Om goed te leren en presteren is het noodzakelijk om je goed te kunnen concentreren. In dit eerdere artikel legde ik al eens uit wat de voordelen zijn van een diepe concentratie en wat de nadelen zijn van onderbroken worden en afgeleid worden tijdens je werk. Focus is dus belangrijk. Ook is het belangrijk om te beseffen dat je je niet de hele dag lang goed kunt concentreren. Opgeteld kun je je, zo suggereert onderzoek, misschien een uur of 4 à 5 echt goed concentreren. Langer concentreren levert niet alleen niets extra’s op, het kan ook schadelijk zijn. Het kan leiden tot mentale uitputting.
Onafgebroken doorwerken
Een handige manier om je eigen concentratie te verbeteren is door met countdown timers te werken (zie ook dit artikel). Vroeger had je ze wel in elk huishouden in de vorm van een eierwekker, nu heb je ze op iedere mobiele telefoon staan. Je kunt je countdown timer gebruiken door voordat je begint met een klus in te schatten hoe lang je ervoor nodig hebt en vervolgens deze tijd in te stellen en aan de slag te gaan. Het werken met countdown timers heeft verschillende voordelen. In de eerste plaats neemt de kans toe dat je je gedurende die, zeg, 20 minuten echt volledig blijft richten op de taak die je aan het doen bent en je niet laat afleiden. En zoals het eerder genoemde artikel laat zien, kunnen onderbrekingen en afleidingen je prestaties behoorlijk in de weg staan.
Zicht op benodigde tijd
Een tweede voordeel is dat je, als je regelmatig gebruik maakt van countdown timers, beter zicht krijgt op hoeveel tijd je nu feitelijk nodig hebt voor verschillende soorten taken. Hierdoor kun je beter gaan plannen en meer zicht en grip krijgen op je tijdsbesteding.
Afbakening tussen werk en niet-werk
Een derde voordeel is dat een duidelijkere afbakening kunt maken tussen of je wel of niet aan het werk bent. Tijdens de timer-sessies ben je heel geconcentreerd aan het werk en daarbuiten ben je niet aan het werk. Deze duidelijkere afbakening maakt dat je ook minder geneigd zult zijn om tijdens je pauzes of vrije tijd door te malen over je werk en meer van deze tijd kunt genieten en dus beter kunt ‘opladen’.
Motiverend
Een vierde voordeel is dat het werken met de timer motiverend kan zijn. Ten eerste heeft dit te maken met dat er een soort spelelement kan optreden. Het wordt een soort plezierige race tegen de klok op de taak binnen de door jouzelf voorspelde tijd af te hebben. Ten tweede heeft dit te maken met het op gang komen bij taken waar je geen zin in hebt. Als je opziet tegen een taak kun je de timer zetten op bijvoorbeeld 10 minuten en tegen jezelf zeggen: ik werk er nu tien minuten aan en niet langer, dat moet ik wel kunnen opbrengen. Zoals je weet, is een goed begin vaak het halve werk, dus als je eenmaal tien minuten hebt gewerkt aan die taak waar je tegenop zag, kan het best zijn dat het vervolgens iets gemakkelijker zal zijn geworden om er aan door te werken.
Ik heb 20 minuten gewerkt aan dit blogbericht (met de countdowntimer).
Bruikbare, leuke en positieve tips Coer!
Denk even na hoeveel tijd een taak vraagt
Begin er met plezier en concentratie aan, voor een vast stukje tijd
Dan ben je er vaak al ver mee, verrassend maar leuk
Zo kwam ik aan bij mijn tweede werkgever
Die leerde mij alles af
Alles moest nu, meteen af, en alles tegelijk
Dat was pas stoer
En dat was commercieel
Ik heb het nog ver geschopt daar, maar:
Nu weet ik weer wat aandacht en goed werk brengt
Zelfstandig en onafhankelijk en succesvol, en los van dwang door matige engerds met een target
Gelukkig, maar helaas:
Deskilling, uitmergelen van werknemers, routiniseren en dwang
Onder de mottos van stoer, de oorlog winnen
Helaas “moet” het nog steeds,
Bij de meeste “bedrijven”
Hallo Pieter,
Bedankt voor je reactie. Wat je schrijft over commerciële druk, dwang en stoere motto’s: ja, ik denk dat dit soort dingen wijdverbreid zijn. Vaak zijn de mensen die dit soort dwang uitoefenen zelf ook binnen dit soort organisatieculturen opgegroeid, denk ik.
Ik heb weleens gedacht dat er binnen de advieswereld vaak gewerkt werd/wordt volgens het motto: elke omzet is goede omzet. Met andere woorden: het maakt niet uit wat voor opdracht je binnenhaalt, als het maar geld oplevert. Als dit soort principes leidend zijn, levert dat natuurlijk geen motiverende werkcontext op.
Maar ik denk dat veel mensen binnen commerciële bureaus die zo werken niet eens zozeer bewust iets slechts doen. In plaats daarvan denk ik dat ze het zelf zo geleerd hebben en het gewoon als een vanzelfsprekend onderdeel van de harde realiteit van zakelijke dienstverlening zien.