Reciprociteitsprincipe
De neiging hebben om terug te geven wat we (denken te) krijgen. Bejegent iemand ons (in onze ogen) negatief, dan hebben we de neiging om negatief te reageren. Het probleem is echter dat we op deze manier al snel in een escalerend patroon terecht kunnen komen. De ander zal namelijk geneigd zijn om negatieve emoties bij onze tegenaanval te hebben en daarop ons weer met gelijke munt terug te willen betalen.
Klik hier om meer te lezen over Reciprociteitsprincipe.
► Verwante begrippen: Reactance effect, Weldadigheid, Triadische reciprociteit, Reciprociteitsring
► Willekeurige suggesties voor zoektermen: Normaliseren, Morele progressie, Progressiecontexten, Urgent optimisme, Waargenomen progressie
Heeft u een vraag of suggestie, stuur ons dan gerust een mail.
Open link ► Dit artikel van Yoo, Cheon en Reeve (2025) laat zien dat autonomie-ondersteunend lesgeven kan bijdragen aan het…
Open link ► Dit artikel van Szumowska et al. (2025) onderzocht cyclische mechanismen in doelgericht handelen. Longitudinale data (N=390, 3156…
Open link ► Dit artikel van Geluk et al. (2025) laat zien dat effectieve terugkeer naar werk (RTW) na burn-out…
Beste Jacob, Dank voor je reactie. Ik snap je punt over het verschil tussen natuurwetten en morele uitspraken – inderdaad…
‘Maar ik ga niet mee in de bewering dat moraliteit en esthetiek eenvoudigweg in de subjectieve hoek moeten worden geplaatst’.…
Open link ► Dit artikel van O’Keefe et al. (2025) gaat over een korte ‘groeimindset van interesse’ interventie, getest in een gerandomiseerd veldexperiment met…
Open link ► Dit artikel van Sternberg (2025) laat zien dat intelligentie zoals we die in de praktijk gebruiken (prestatie)…
"grens van één miljoen Google Scholar-citaties te doorbreken" is indrukwekkend, maar je geeft onterecht daarmee de indruk dat dit een…
Beste Coert, Bedankt voor je uitgebreide en verhelderende antwoord.
Geweldig artikel over ethiek! Het is belangrijk om te begrijpen wat ethisch gedrag echt betekent in de wereld van vandaag.…
Beste Marcel, Bedankt voor je reactie. Ik denk dat je gelijk hebt: iets wat te makkelijk is, kan juist minder…
Interessant artikel! Ik snap helemaal dat inspanning een taak betekenisvoller kan maken, maar ik denk dat het ook andersom kan…