Homo economicus
Binnen de economische wetenschap en praktijk is lang gewerkt vanuit het beeld van de mens als ‘rational man’, een ‘homo economicus’, een wezen dat rationeel is en gericht op het maximaliseren van zijn eigen nut. De homo economicus zou egoïstisch, opportunistisch en inspanningsaversief zijn (en dus geen toonbeeld van moraliteit en wijsheid). Nobelprijswinnaar Amartya Sen persifleerde de homo economicus in een beroemde dialoog tussen twee rationele mensen die elk alleen hun eigen nut nastreven: A: Waar is het postkantoor? B: Die kant op en kun je meteen deze brief voor me posten? A: Ja hoor [vastbesloten de envelop te openen om te zien of er iets waardevols in zit]
Klik hier om meer te lezen over Homo economicus.
► Verwante begrippen: Agency theorie, Wet van minder werk, Cognitieve vrekken
► Willekeurige suggesties voor zoektermen: Distale contexten, Identiteit-beschermende cognitie, Zelftranscendentie, Gedragsmatige crafting, Cognitieve betrokkenheid
Heeft u een vraag of suggestie, stuur ons dan gerust een mail.
Beste Marcel, Bedankt voor je reactie. Ik denk dat je gelijk hebt: iets wat te makkelijk is, kan juist minder…
Interessant artikel! Ik snap helemaal dat inspanning een taak betekenisvoller kan maken, maar ik denk dat het ook andersom kan…
Open link ► Dit artikel van Van Rooij & Daalder (2025*) laat zien dat de Nederlandse vee-industrie de wereldwijde voedselzekerheid…
Open link ► Dit artikel van Kraus et al. (2025) laat zien dat cognitieve inspanning plezierig kan worden als deze…
Open link ► Dit artikel van Kjærvik en Bushman (2024) laat zien dat activiteiten die lichamelijke opwinding verminderen effectief zijn…
Af en toe hoor ik mensen zeggen dat het krijgen van een label, zoals ADHD, oplucht: 'Aha, dat is er…
Open link ► De Verenigde Staten wordt per februari 2025 door het Polity Project, een organisatie die wereldwijd regeringen beoordeelt…
Open link ► Dit artikel van Domić et al. (2024) beschrijft een studie waarbij onderzocht werd of een veganistisch dieet…
Open link ► Dit artikel van Bostwick et al. (2025) laat zien dat motivatie gericht op groei bij leerlingen bestaat…
Open link ► Dit artikel van Kern et al. (2025) laat zien dat mensen eerder geneigd zijn om vrijwillig informatie…
Open link ► Dit artikel van Moin et al. (2025) laat zien dat een experimentele training in diep luisteren (een…
Open link ► In dit bericht reflecteer ik op het lied "Non Nobis Solum Sed Toti Mundo Nati" van Paul…