Progressiegericht woordenboek


 Heterogeniteitsrevolutie:

Een paradigmaverandering in sociaal wetenschappelijk onderzoek die bepleit wordt door o.a. Tiption et al. (2020) en die al begonnen is. Deze verandering draait om het belang van heterogeniteit van behandelingseffecten.

De auteurs leggen uit dat interventies zelden voor iedereen en in alle omstandigheden werken. Het is dus in het algemeen weinig zinvol om een interventie bij een willekeurige groep af te nemen en kijken of hij werkt. Ook is weinig zinvol om een interventie bij een gigantische steekproef af te nemen en te kijken naar het gemiddelde effect van de interventie. Denkend vanuit het heterogeniteitsparadigma kom je tot een andere en realistischere kijk. De verschillen in effectgrootte hebben te maken met de moderator. Voor een deel van de individuen werkt de interventie heel goed, voor ander deel werkt hij niet. Of: in een bepaalde context werkt de interventie goed, in een andere niet. Of: op een bepaalde manier uitgevoerd werkt hij goed, op een andere manier niet.


Klik hier om meer te lezen over Heterogeniteitsrevolutie

► Verwante begrippen: Replicatiecrisis, Psychologische affordanties, Meta-analyse
► Willekeurige suggesties voor zoektermen: Sentientisme, Ad hominem, Interpretatie-ondersteuning, Emodiversiteit, Negativiteitsbias in nieuwsberichten


Heeft u een vraag of suggestie, stuur ons dan gerust een mail.