Replicatiecrisis
Het woord ‘replicatiecrisis’ verwijst naar het verschijnsel dat vele effecten die aanvankelijk in onderzoeken werden gevonden later niet of in geringere mate opnieuw werden gevonden in replicatieonderzoeken waarbij gebruik gemaakt werd van vaak veel grotere steekproeven. Deze schijnbare slechte repliceerbaarheid van effecten werd binnen de sociale wetenschap over het algemeen gezien als een groot probleem omdat van veel effecten die eerder waren gerapporteerd nu werd betwijfeld of ze wel echt bestonden en of ze dus wel relevant waren. De gebrekkige repliceerbaarheid werd zowel geweten aan gebrekkige onderzoekspraktijken en als aan bewuste manipulatie door onderzoekers en instituten.
Tipton et al. (2020) stellen dat deze focus op de vraag of de effecten wel echt zijn, een veel te beperkte is en afleidt van veel belangrijkere vragen. Ze pleiten voor een paradigmaverandering in sociaal wetenschappelijk onderzoek en stellen dat deze al begonnen is. Deze verandering draait om het belang van heterogeniteit van behandelingseffecten. Ze leggen uit dat interventies zelden voor iedereen en in alle omstandigheden werken. Het is dus in het algemeen weinig zinvol om een interventie bij een willekeurige groep af te nemen en kijken of hij werkt. Ook is weinig zinvol om een interventie bij een gigantische steekproef af te nemen en te kijken naar het gemiddelde effect van de interventie.Klik hier of hier om meer te lezen over Replicatiecrisis.
► Verwante begrippen: Heterogeniteitsrevolutie, Psychologische affordanties
► Willekeurige suggesties voor zoektermen: Intrinsieke motivatie, Need demands crafting, Natuurlijkheidsbias, Kernwaarden, Progressiedenken
Heeft u een vraag of suggestie, stuur ons dan gerust een mail.
Open link ► Dit artikel van Oviedo et al. (2025) laat zien dat mensen vaak onderschatten hoe positief anderen hen…
Bedankt John
Dank je wel Coert. Ik heb het even snel gescand en het is een goed gestructureerd en inhoudelijk overzicht. Het…
Bedankt John! Misschien ook interessant: in 1995 schreef ik dit artikel over ZSTs: https://progressiegerichtwerken.nl/zelfsturende-teams-wat-waartoe-en-hoe/
Indien ge¨interesseerd in zelfsturende teams kijk dan op de site van 'Corporate Rebels' uit Amsterdam. Zij hebben zich globaal al…
ja; dankjewel voor dit perspectief; voor mij (weer) helder
Open link ► Dit artikel van Zhang en He (2025) laat zien dat de relatie tussen de groeimindset van studenten…
Hallo Roel, Ik denk dat 360-gradenfeedback onder bepaalde voorwaarden nuttig kan zijn. Maar ik heb regelmatig kritische geluiden gehoord van…
Hi Coert, dank voor dit waardevolle artikel. Hoe kijk je naar 360 gr feedback als middel om tot reflectie te…
Ik waardeer het zeer hoe je ook deze recensie verwoord en zelf van commentaar voorziet. Inspirerend!
In mijn bespreking van Pinker’s boek Enlightenment Now schreef ik dat ik de maatschappelijke problemen in de VS als ernstiger…
Open link ► Dit artikel van Fong et al. (2024) laat zien dat het gevoel van verbondenheid met de onderwijsinstelling…