Gedachteverschil
Het verschijnsel waarbij mensen de frequentie waarmee hun gesprekspartners aan hen denken na onderlinge gesprekken systematisch onderschatten. Dit ontstaat door de asymmetrische toegankelijkheid van iemands eigen gedachten ten opzichte van de gedachten van anderen. Met asymmetrische toegankelijkheid wordt bedoeld dat mensen directe toegang hebben tot hun eigen gedachten en gevoelens, maar geen directe toegang hebben tot de gedachten en gevoelens van anderen. Hierdoor zijn iemands eigen gedachten en emoties veel prominenter aanwezig in hun bewustzijn. Dit leidt ertoe dat mensen zich meer bewust zijn van hun eigen gedachten over een gesprekspartner dan van de gedachten die de gesprekspartner over hen zou kunnen hebben. Deze ongelijke toegankelijkheid van eigen gedachten versus die van anderen resulteert in het gedachteverschil. Het gedachteverschil komt voor in diverse sociale contexten en soorten relaties en zorgt ervoor dat mensen zich niet volledig bewust zijn van de impact en aanwezigheid van hun gesprekken in de gedachten van anderen. Cooney et al. (2021) toonden het gedachteverschil aan in een reeks van acht studies.
Klik hier om meer te lezen over Gedachteverschil.
► Verwante begrippen: Liking Gap, Illusie van transparantie, Spotlighteffect
► Willekeurige suggesties voor zoektermen: Anticompetentie, Activity scheduling, Equality bias, Perceived Locus of Causality (PLOC), Social belonging interventies
Heeft u een vraag of suggestie, stuur ons dan gerust een mail.
Beste Marcel, Bedankt voor je reactie. Ik denk dat je gelijk hebt: iets wat te makkelijk is, kan juist minder…
Interessant artikel! Ik snap helemaal dat inspanning een taak betekenisvoller kan maken, maar ik denk dat het ook andersom kan…
Open link ► Dit artikel van Van Rooij & Daalder (2025*) laat zien dat de Nederlandse vee-industrie de wereldwijde voedselzekerheid…
Open link ► Dit artikel van Kraus et al. (2025) laat zien dat cognitieve inspanning plezierig kan worden als deze…
Open link ► Dit artikel van Kjærvik en Bushman (2024) laat zien dat activiteiten die lichamelijke opwinding verminderen effectief zijn…
Af en toe hoor ik mensen zeggen dat het krijgen van een label, zoals ADHD, oplucht: 'Aha, dat is er…
Open link ► De Verenigde Staten wordt per februari 2025 door het Polity Project, een organisatie die wereldwijd regeringen beoordeelt…
Open link ► Dit artikel van Domić et al. (2024) beschrijft een studie waarbij onderzocht werd of een veganistisch dieet…
Open link ► Dit artikel van Bostwick et al. (2025) laat zien dat motivatie gericht op groei bij leerlingen bestaat…
Open link ► Dit artikel van Kern et al. (2025) laat zien dat mensen eerder geneigd zijn om vrijwillig informatie…
Open link ► Dit artikel van Moin et al. (2025) laat zien dat een experimentele training in diep luisteren (een…
Open link ► In dit bericht reflecteer ik op het lied "Non Nobis Solum Sed Toti Mundo Nati" van Paul…