Doelen nastreven die passen bij je persoonlijke interesses en waarden kan heel krachtig zijn. Lees hier wat de voordelen zijn.
Trainingen Progressiegericht Werken |
Progressie en motivatie
In Positieve effecten van een focus op progressie zet ik bewijs op een rijtje dat de perceptie van progressie samenhangt met dingen als welbevinden, motivatie en een betere mentale en fysieke gezondheid. In dat bericht noemde ik ook dat progressie vooral leidt tot motivatie wanneer deze samenhangt met de vervulling van de behoefte aan autonomie, competentie en verbondenheid (Sheldon & Kasser, 1998).
De zelfconcordantietheorie
Hiermee samenhangend is Sheldon and Elliot (1999) zelfconcordantietheorie. De zelfconcordantie van doelen geeft de mate weer waarin deze doelen consistent zijn met de ontwikkelende interesses en waarden van de persoon. (Het woord ‘concordantie’ betekent ‘overeenstemming’).
Vasalampi, Salmela-Aro, & Nurmi, J.-E. (2009) die empirische steun vonden voor zelfconcordantietheorie beschrijven de theorie als volgt: “[…] persoonlijke doelen hebben die gekozen zijn voor autonome redenen verhogen doelgerichte inspanning en daardoor progressie in de richting van het doel. Progressie, op haar beurt, leidt tot een toename van subjectief welbevinden en aanpassing.”
Conclusie
Dit suggereert dat we, wanneer we maar kunnen, individuen moeten aanmoedigen en ondersteunen om doelen na te streven die passen bij hun persoonlijke interesses en waarden.
Dankjewek voor een wederom interessant artikel dat me doet denken aan het model dat ik steeds in het achterhoofd hou bij mijn coachingtrajecten: De Vork van Rudy Vandamme. Zie filmpje op http://www.vandammeinstituut.com
Het is idd belangrijk dat het leerdoel past bij de persoon, en tevens bij het groter geheel waartoe de coachee behoort. Anders is de progressie niet duurzaam.