Wat kies jij: hardlopen of wandelen?

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor de positieve effecten van lichaamsbeweging, niet alleen op je algemene gezondheid maar ook op de gezondheid van je brein. Velen die van deze positieve effecten hoorden, zijn gaan rennen of gaan wandelen. Ook hebben velen een stappenteller aangeschaft of een app geïnstalleerd op hun telefoon die stappen telt. Maar wat is nu eigenlijk beter, hardlopen of wandelen? Je zou kunnen denken dat hardlopen meer positieve effecten heeft maar ook meer kans op blessures oplevert. Julia Belluz vroeg zich dit ook af en deed een scan van de wetenschappelijke literatuur om deze vraag te beantwoorden.

Trainingen Progressiegericht Werken

Literatuur: hardlopen levert meer kans op blessures op

Het eerste wat ze tegenkwam in de literatuur is dat hardlopen inderdaad een veel hogere kans op blessures oplevert. Bij hardlopen is er een redelijke kans op blessures – meer dan de helft van de mensen loopt wel een of andere blessure op-, bij wandelen is de kans op blessures verwaarloosbaar klein (ongeveer 1% van de mensen loopt een blessure op). Uit haar literatuurscan kon Belluz niet echt opmaken of hardlopen dan wel wandelen meer gezondheidsvoordelen oplevert. Beide activiteiten hebben aantoonbaar grote gezondheidsvoordelen.

Wat deskundigen zeggen

Ze sprak vervolgens enkele deskundigen. Deze bevestigen dat beide activiteiten zowel belangrijke lichamelijke voordelen hebben als enkele psychologische voordelen, zoals het verminderen van spanningsklachten, depressieve klachten en emotionele problemen (woede). Op grond van die gesprekken concludeert ze dat rennen een iets efficiëntere manier is om je gezondheid te verbeteren. Maar er zijn twee belangrijke kanttekeningen. De eerste is, zoals gezegd, dat rennen meer kans op blessures oplevert. De tweede is dat extreem trainen (zeer vaak, zeer fanatiek) gezondheidsschade op kan leveren.

Reflectie

Het lijkt erop dat de keuze voor wandelen of hardlopen vooral afhangt van je persoonlijke voorkeuren. Rennen lijkt iets sneller gezondheidsvoordeel op te leveren maar is iets riskanter. Mijn keuze is duidelijk. Ik ben een fan van wandelen. Niet alleen het lage blessurerisico spreekt me aan maar ook het praktische gemak van wandelen. Je kunt het overal en altijd doen, hebt geen speciale kleding of schoenen nodig, kunt er gezellig bij praten en lekker om je heen kijken en noem maar op. Ook heb ik gemerkt dat een wandeling van een minuut of 20 vaak een stimulerend effect op je denken heeft (het maakt je creatiever). Ik las dit ooit in een onderzoeksartikel en heb het uitgeprobeerd bij het schrijven van mijn laatste boek. Elke keer dat ik vast zat in mijn schrijven, ben ik een stukje gaan wandelen. Vrijwel altijd kwam ik terug met een duidelijk idee over hoe ik verder kon.

Wat heeft jouw voorkeur?

Print Friendly, PDF & Email
Wat vind je van dit artikel?
  • Interessant (14)
  • Bruikbaar (4)