Wat is een groeimindset niet?Een groeimindset klinkt misschien aantrekkelijk. Maar misschien klinkt een groeimindset ook wel als te mooi om waar te zijn. Laten we daarom eens kijken naar wat een groeimindset nu wel is en wat het niet is. Kort gezegd betekent een groeimindset het geloof dat je je capaciteiten kunnen verbeteren en je eigenschappen kunt veranderen door je effectief in te spannen. Het is niet zo dat mensen simpelweg of een groeimindset of een statische mindset hebben. Mindset is niet als een schakelaar met slechts twee standen: statisch of groei. In plaats daarvan zijn er allerlei gradaties. Je kunt dus beter denken aan een continuüm dan aan een schakelaar.

Bovendien is het zo dat je mindset steeds onderhevig kan zijn aan fluctuaties. Invloeden vanuit onze omgeving werken namelijk steeds in op hoe we denken over de ontwikkelbaarheid van onze eigenschappen en capaciteiten. Daarnaast is het nog eens zo dat we vaak verschillende mindsets hebben ten aanzien van verschillende onderwerpen. Het kan zijn dat we geloven dat we de ene capaciteit goed kunnen ontwikkelen maar dat we in de andere activiteit niet veel beter kunnen worden.

De verbeteringen en ontwikkelingen die je kunt bereiken met een groeimindset zijn niet onbegrensd. De groeimindset is niet het geloof dat iedereen alles kan bereiken als je maar je best doet. Als mensen zijn we allen beperkt in allerlei opzichten. We kunnen niet zonder hulpmiddelen vliegen en ook met een groeimindset kunnen we dat niet leren. Ook als individuen zijn we beperkt in bepaalde unieke opzichten. De groeimindset betekent bijvoorbeeld niet dat je als kleurenblinde goed kunt worden in het onderscheiden van kleuren als je maar goed je best doet om ze te leren onderscheiden.

Ook betekent een groeimindset niet dat we veroudering kunnen voorkomen. We worden allemaal ouder en sterven uiteindelijk, ook al hebben we nog zo’n prachtige groeimindset. Een groeimindset kan ons wel helpen om langer vitaal te blijven maar niet om veroudering uiteindelijk te voorkomen. Ook worden onze groeimogelijkheden met het ouder worden langzaam maar zeker beperkter. Een vijftigjarige kan wel beter worden in voetballen maar het Nederlands elftal halen, zit er niet meer in, hoe effectief en volhardend hij ook oefent.

Wat een groeimindset ook niet is, is een plichtmatig of obsessief bezig zijn met leren en verbeteren. Een groeimindset zegt dat je beter kunt worden als je je inspant, niet dat je beter moet worden. Een groeimindset zegt dus niet dat iedereen de top moet halen of dat iedereen overal goed in moet proberen te worden. Ook al heb je een groeimindset, dan kies je er voor om in zeer veel dingen niet beter te worden. Niemand kan alle sporten beoefenen en alle muziekinstrumenten bespelen, om maar wat te noemen. Een groeimindset gaat prima samen met het maken van keuzes.

Maar er is een essentieel verschil tussen niet gaan tennissen omdat je tot je spijt gelooft dat je daar toch nooit goed in kunt worden of niet gaan tennissen omdat je andere dingen interessanter of belangrijker vindt om je in te bekwamen.

Print Friendly, PDF & Email
Wat vind je van dit artikel?
  • Interessant (14)
  • Bruikbaar (12)