Vitamines voor Groei - Vansteenkiste en Soenens (2015)

Er zijn niet zoveel goede en toegankelijke Nederlandstalige boeken over de zelfdeterminatietheorie. Veel mensen in de praktijk (ouders, docenten, leidinggevenden, hulpverleners, etc.) hebben vaak niet de tijd en gelegenheid om de wetenschappelijke literatuur over dit zeer interessante onderwerp door te ploegen. Daardoor missen ze vaak het inzicht in hoe ze ZDT praktisch kunnen toepassen. Er is nu een boek dat in de behoefte van deze mensen in de praktijk voorziet: Vitamines voor groei, Ontwikkeling voeden vanuit de Zelf-Determinatie Theorie, geschreven door Maarten Vansteenkiste en Bart Soenens.

Toegankelijk handboek over de zelfdeterminatietheorie

Het boek kent vele voordelen. Zoals je van een hoogleraar (Vansteenkiste) en een hoofddocent (Soenens), beiden werkzaam aan de universiteit van Gent (BelgiĆ«), mag verwachten, is de inhoud van dit lijvige handboek kwalitatief uitstekend. Het schetst op heldere wijze wat ZDT inhoudt en waarom het belangrijk is. Maar het boek is ook heel toegankelijk. Dit komt door aantrekkelijke vormgeving en het gebruik van vele verhelderende schema’s, cartoons en uitgelichte citaten. Verder bevat elk hoofdstuk aan het begin een rijtje leerdoelen, bevat het puntsgewijze samenvattingen in de vorm van take home boodschappen, praktijktijkvoorbeelden en, aan het einde van elk hoofdstuk, een lijstje met aanbevelingen voor de praktijk.

Een boek om van harte aan te bevelen. Ik hoop dat het in veel opleidingen tot de lijst van verplichte literatuur gaat behoren.

Print Friendly, PDF & Email
Wat vind je van dit artikel?
  • Bruikbaar (5)
  • Interessant (4)