Utopia voor realistenEen interessante schrijver om te volgen is Rutger Bregman. Eerder noemde ik op deze site al zijn boek De geschiedenis van de vooruitgang waarin hij beschrijft hoe het denken over (de mogelijkheid) van vooruitgang zich door de jaren heen ontwikkeld heeft. In dat boek concludeert hij dat iedere beschaving vooruitgangsgeloof nodig heeft en dat we het in onze tijd nieuw leven in moeten blazen. Op die gedachte borduurt hij voort in zijn boek Gratis geld voor iedereen dat nu in Engels verschenen is onder de titel Utopia for realists.

In dit boek beschrijft Bregman dat we in een tijd leven waarin we het zeer goed hebben. De afgelopen paar honderd jaar hebben ons ongelooflijk veel progressie gebracht in allerlei opzichten. De middeleeuwse ideeën over Luilekkerland zijn nu gerealiseerd. Tegelijkertijd voelen veel mensen zich pessimistisch en ervaren ze weinig betekenis in hun werk en hun leven. Volgens Bregman is het essentieel dat we weer Utopisch gaan denken. Hiermee bedoelt hij niet dat we moeten gaan geloven in de haalbaarheid van een probleemloze wereld maar wel van een veel betere wereld. Hierdoor kunnen we betekenisvol leven en werken.

Na deze visie uiteengezet te hebben gezet, probeert Bregman meteen een begin te maken met het creëren van een Utopisch beeld. Hij werkt op grondige wijze zes voorstellen uit die kunnen bijdragen aan ons nieuwe Utopia: een 15-urige werkweek, een basisinkomen voor iedereen, het uitroeien van armoede, het vormen van een ander belastingstelsel, het anders definiëren en meten van maatschappelijke vooruitgang en vormen van een wereld zonder grenzen.

Zeer uitdagend leesvoer.

Print Friendly, PDF & Email
Wat vind je van dit artikel?
  • Interessant (6)
  • Bruikbaar (0)