Terugblik 2024 (3): Maatschappelijke Thema’s

door | jan 3, 2025 | Leiderschap, mindset, Progressiegericht werken | 0 Reacties

Terugblik 2024 (3): Maatschappelijke Thema'sIn drie posts kijk ik terug op wat ik in 2024 heb geschreven op deze site. De derde terugblik post gaat over artikelen die maatschappelijke thema’s behandelen. Hier volgt een reflectie op de belangrijkste onderwerpen binnen dit brede thema.

Onderwijs en ontwikkeling: Ruimte voor groei

In 2024 heb ik verschillende artikelen geschreven over de rol van onderwijs en cognitieve ontwikkeling bij kinderen en jongeren. Het artikel De Inherence Bias bij kleuters: hoe verklaren ze prestatieverschillen? liet zien hoe jonge kinderen vaak preastaties toeschrijven aan interne oorzaken, zelfs zonder bewijs. Dit kan bijdragen aan vroege stereotypering en het ontstaan van statische mindsets, maar biedt ook aanknopingspunten voor interventies die groei en leren stimuleren.

In het artikel Behoefte aan cognitie bij jongeren: ontwikkeling en stimulering belichtte ik hoe jongeren door uitdagende leeromgevingen hun cognitieve vermogens kunnen versterken. Het benadrukte het belang van een onderwijsaanpak die nieuwsgierigheid aanmoedigt en het leren van complexe vaardigheden ondersteunt.

In Cijferloos leren: beter leren, minder prestatiedruk besprak ik een vernieuwende aanpak waarbij cijfers worden vervangen door gerichte feedback. Deze methode hielp leerlingen om zich meer te richten op hun eigen progressie en minder op externe competitie, wat bijdroeg aan een gezondere leeromgeving.

Tot slot ging Laten we minder snel psychische labels uitdelen in op de groeiende neiging om gedrag bij kinderen en jongeren te medicaliseren. Het artikel pleitte voor meer nuance en benadrukte het belang van het zien van contextuele factoren en individuele verschillen.

Sociale en economische progressie: Een gezamenlijke uitdaging

In SPI 2024: wereldwijd alarm: sociale progressie in recessie berichtte ik over hoe sociale progressie wereldwijd stagneert, met name op het gebied van gezondheid en onderwijs. Het artikel benadrukte de noodzaak van gerichte investeringen om deze trend te keren.

De nadelige effecten van economische ongelijkheid analyseerde hoe grote verschillen in welvaart het sociale vertrouwen en de samenwerking in samenlevingen ondermijnen. Het artikel pleitte voor beleid dat ongelijkheid vermindert en inclusiviteit bevordert.

In Welvaart en armoede: de rol van politieke en economische instellingen besprak ik het werk van drie nobelprijswinnaars die hebben laten zien hoe inclusieve instellingen bijdragen aan economische groei en armoedebestrijding. Ze waarschuwen voor extractieve instellingen die ongelijkheid vergroten.

De groteprobleemparadox: hoe urgentie verdwijnt bij grote problemen onderzocht waarom grote, complexe problemen vaak minder urgent lijken. Het artikel gaf strategieën om actiegerichtheid te stimuleren en gezamenlijk oplossingen te vinden.

Tot slot beschreef Urgent optimisme: Samen bouwen aan een duurzame toekomst een inspirerend boek van Hannah Ritchie. Het boek laat zien hoe hoop en samenwerking een sleutelrol spelen in het aanpakken van wereldwijde uitdagingen zoals klimaatverandering.

Democratie onder druk

In 2024 schreef ik ook enkele artikelen over hoe democratie wereldwijd onder druk staat. Het artikel Hoe het overbevolkingsframe steun voor radicaal rechts vergroot liet zien hoe framingtechnieken kiezers kunnen manipuleren en beleid kunnen sturen in een richting die sociale cohesie ondermijnt.

In De gevaren van irrationaliteit en misleiding in de politiek waarschuwde ik voor de risico’s van populisme en onwaarheden in het politieke discours. Het artikel benadrukte het belang van kritisch denken en betrouwbare informatie.

Het artikel Onze projectie van goedheid creëert een blindheid voor slechtheid legde uit hoe de goedheid van normale mensen hen maakt voor manipulatie en immoreel gedrag. In Stop met de bewondering voor wangedrag pleitte ik voor het herwaarderen van ethiek en integriteit, vooral in politieke en leiderschapsrollen.

In Pleidooi voor democratie vanuit een psychologisch perspectief keek ik door een psychologische bril naar democratie. Dit psychologisch perspectief benadrukt de essentiële voordelen van democratische systemen in vergelijking met autocratische regimes. Door de bevrediging van psychologische basisbehoeften, bevordering van gelijkheid en legitimiteit van wetten, draagt democratie bij aan het algehele welzijn en de tevredenheid van individuen.

Conclusie

De artikelen van 2024 benadrukten dat maatschappelijke thema’s vaak complex en onderling verbonden zijn. Niet alleen in Nederland maar ook in de wereld hebben we te maken met forse uitdagingen. Het lijkt erop dat we minder voortvarend dan gewenst zijn in het oplossen van dringende problemen. In sommige opzichten is er ronduit sprake van achteruitgang.

Toch zijn er ook voorbeelden van betekenisvolle progressie en is duidelijk hoe we verdere progressie kunnen boeken. 2024 was in veel opzichten teleurstellend. Laten we beseffen: elk jaar biedt ons nieuwe kansen op progressie.

Wat vind je van dit artikel?
  • Interessant (1)
  • Bruikbaar (1)

0 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Voeg je bij 533 andere abonnees
 

► UPDATES & REACTIES

  1. Coert Visser
  2. Coert Visser
  3. Coert Visser
  4. Indien ge¨interesseerd in zelfsturende teams kijk dan op de site van 'Corporate Rebels' uit Amsterdam. Zij hebben zich globaal al…

  5. Coert Visser
  6. Coert Visser
  7. Coert Visser
  8. Coert Visser