Progressiegesprekken (Schlundt Bodien, 2017)

Het nieuwe boek van mijn collega Gwenda Schlundt Bodien is verschenen. De aansprekende titel is: Progressiegesprekken. De intentie om betekenisvolle progressie te boeken. Het onderwerp van het boek is gespreksvoering. Een goede keuze want hoe belangrijk zijn gesprekken eigenlijk niet voor ons? Hoe bepalend zijn ze vaak niet voor hoe goed we ons voelen en voor hoe zinvol we bezig zijn? Hoe belangrijk is het dus niet dat we in staat zijn om goed te worden in het voeren van effectieve gesprekken? Dit soort effectieve gesprekken noemt Gwenda progressiegesprekken. Progressiegesprekken zijn gesprekken waarin je je verbonden voelt met andere mensen en waar energie en bruikbare ideeën ontstaan. Zowel tijdens als na afloop van het gesprek heb je het gevoel dat je vooruit aan het komen bent in iets dat belangrijk voor je is.

Trainingen Progressiegericht Werken

Theorie en praktijk

Voor het voeren van goede gesprekken zijn niet alleen vaardigheden nodig maar is ook kennis nodig. Het boek is rijk aan vele inzichten uit de moderne psychologie. De uitleg over deze inzichten is nooit droog omdat de praktische vertaling altijd direct gemaakt wordt. Op vrijwel elke pagina in het boek gaan theoretische uitleg en praktijkvoorbeelden hand in hand. De toepassingen zijn breed. Dat is logisch omdat psychologie in vrijwel elk aspect van ons leven, en zeker in ieder gesprek dat we voeren, een rol speelt. De inzichten uit het boek zijn dus toe te passen door ouders, docenten, medewerkers, leidinggevenden en coaches. Deze inzichten hebben betrekking op onderwerpen als motivatie, mindset, oefenen, verschillende rollen in gesprekken en op het structureren van gesprekken.

Motivatie en mindset

De hoofdstukken over motivatie vinden hun basis in de zelfdeterminatietheorie van Ryan & Deci. Deze goed onderbouwde motivatietheorie is wellicht aanvankelijk niet de meest gemakkelijke om te begrijpen. Maar als je hem eenmaal begrijpt kan hij je effectiviteit in gesprekken zo veel ten goede komen! Mindset gaat over de inmiddels steeds bekender en populairder wordende theorie van Carol Dweck en haar collega’s. In het boek kun je lezen hoe je de mindset van jezelf en anderen kunt beïnvloeden maar ook hoe mindset je kan helpen om effectiever te praten en samen te werken met anderen.

Progressiegesprekken

Eén van de meest interessante hoofdstukken in dit boek is wat mij betreft hoofdstuk 8. In dit hoofdstuk wordt een eenvoudig systeem beschreven dat organisaties kunnen gebruiken om progressiegesprekken te voeren. Het hoofdstuk beschrijft 6 ontwerpcriteria en handige formulieren en structuren. Bovendien wordt aan de hand van een casusbeschrijving getoond hoe je als organisatie aan de slag kunt met progressiegesprekken. Alleen al voor dit hoofdstuk is dit boek voor veel managers en HR-adviseurs een must read, denk ik.

Herkenbaar en praktisch bruikbaar

De kracht van de boeken van Gwenda is, wat mij betreft, dat ze wetenschappelijk goed onderbouwde kennis aanreikt op een manier die herkenbaar en praktisch bruikbaar is. Dat lukt haar ook in haar nieuwe boek weer uitstekend.

 

Wat vind je van dit artikel?
  • Interessant (3)
  • Bruikbaar (1)