Regelmatig kom ik mensen tegen die denken dat persoonlijkheid nauwelijks veranderbaar is. Ze denken dat persoonlijkheid iets is wat je eenvoudigweg meegekregen hebt via je genen en je ervaringen in je vroege jeugd en dat hoe je in wezen bent niet of nauwelijks te veranderen is. Enige tijd geleden schreef ik Het veranderen van je persoonlijkheid waarin ik beargumenteerde dat persoonlijkheid veranderbaarder is dan we lang hebben gedacht. Ook haalde ik enkele onderzoeken aan die dit dit vermoeden lijken te bevestigen. Maar je zou je kunnen afvragen: wat doet het er eigenlijk toe of je wel of niet gelooft dat persoonlijkheid veranderbaar is? Ik vermoed dat het er waarschijnlijk vrij veel toe doet. Ik kwam een onderzoek tegen dat dit vermoeden lijkt te ondersteunen:

Mindset en persoonlijkheid

Yeager, et al. (2014) liet in drie onderzoeken zien dat een statische mindset over persoonlijkheid (de overtuiging hebben dat je persoonlijkheid niet of nauwelijks veranderbaar is) kan leiden tot negatieve reacties bij sociale tegenslag. In het eerste onderzoek demonstreerden zij dat bij de overgang naar de middelbare school een statische mindset over persoonlijkheid zowel meer onmiddellijke negatieve reacties op sociale tegenslag liet zien als meer stress, meer gezondheidsproblemen en lagere cijfers aan het einde van de eerste klas. Onderzoeken 2 en 3 waren experimenten waarin een deel van de leerlingen een korte interventie aangeboden kreeg die hen een groeimindset met betrekking tot persoonlijkheid aanleerde. De leerlingen die deze interventie aangeboden hadden gekregen vertoonden minder stress en minder fysieke problemen en hadden hogere cijfers aan het einde van het jaar.

 

ArtikelThe far-reaching effects of believing people can change: Implicit theories of personality shape stress, health, and achievement during adolescence. Yeager, et al. (2014)

Print Friendly, PDF & Email
Wat vind je van dit artikel?
  • Interessant (5)
  • Bruikbaar (1)