De afgelopen weken heb ik hard gewerkt aan het afronden van mijn nieuwe boek. Dat was een klus die veel aandacht van me vroeg. Toen het boek op 1 september verscheen, had ik behoefte om mijn tanden in een nieuwe uitdagend klusje te zetten. Een week later bedacht ik wat ik wilde doen. Ik besloot een nieuwe taal te gaan leren. Waarom een nieuwe taal leren? Dat is toch een behoorlijk uitdagend doel? Waarom zou ik zoveel tijd en moeite gaan stoppen in een dergelijke taak terwijl ik deze taal niet eens nodig heb voor mijn werk? 

Waarom een nieuwe taal?

Om te beginnen omdat het gewoon interessant is om een taal te leren die je totaal nog niet kent. Leren bevredigt de behoefte aan competentie die we allemaal hebben en daarbij aan aan ons geluk en onze tevredenheid. Maar ook omdat ik weet dat het leren van een nieuwe taal heel goed is voor het vitaal houden van je hersenen. Het leren van een nieuwe taal is cognitief behoorlijk uitdagend en deze uitdaging leidt ertoe dat neuroplasticiteit een boost krijgt. Bij jonge mensen stimuleert het doen van moeilijke dingen het vormen van nieuwe verbindingen tussen neuronen. Bij mij als wat oudere persoon zal het leren van een nieuwe taal vooral leiden tot de verdikking van myeline om de uitlopers van mijn neuronen (lees meer). Deze verdikking leidt tot een snellere geleiding van signalen door de neuronen. Waarom is dit soort neuroplasticiteit goed? Onder andere omdat het actief houden van je hersenen op gevorderde leeftijd kan helpen bij het uitstellen van hersenaandoeningen als dementie (lees meer).

Begonnen

Inmiddels ben ik (vorige week) begonnen. Ik merk dat het leuk is maar inderdaad ook moeilijk. Ik vergeet de woorden die ik geleerd heb weer vrij snel dus ik moet veel herhalen. Verder is de uitspraak van de taal behoorlijk lastig en ook begrijp ik nog weinig van de logica van de taal. Ik kom veel vreemde uitzonderingen tegen. Hoe pak ik mijn leerproces aan? Ik ben begonnen via zelfstudie (via internet-apps – die zijn er tegenwoordig in overvloed) en wil over enige tijd ook een cursus volgen. Mijn woordenschat ligt inmiddels ruim boven de 500.

Print Friendly, PDF & Email
Wat vind je van dit artikel?
  • Interessant (5)
  • Bruikbaar (0)