Hoe voorkom jij het gevoel dat je je tijd hebt verspild?

 

Deze week overleed David Cassidy op 68-jarige leeftijd. In 1972 was hij een ongekend populair tieneridool. Hij speelde de hoofdrol in de tv-serie The Partridge familie en had grote hits als I think I love you en How can I be sure. Na dit gloriejaar 1972 verbleekte de ster van David Cassidy echter snel. In 2008 maakte hij bekend te worstelen met een alcoholverslaving. In februari van dit jaar maakte hij bekend te lijden aan dementie. In november werd hij in het ziekenhuis opgenomen wegen nier- en leverproblemen. Drie dagen later overleed hij. Gisteren deelde zijn dochter Katie Cassidy, via Twitter, Cassidy’s laatste woorden. Deze laatste woorden zijn wat mij betreft vrij tragisch maar ze kunnen ons misschien inspireren. 

Hier is de tweet van Katy Cassidy:

Tijdverspilling?

Misschien staan we er niet vaak genoeg bij stil hoe we onze tijd goed kunnen besteden. Misschien is het ook wel een moeilijk te beantwoorden vraag hoe we onze tijd goed kunnen besteden. Misschien denken we wel dat we toch zoveel tijd hebben om te leven dat het misschien niet echt nodig is om vaak na te denken over hoe we onze tijd goed kunnen besteden. Maar wat lijkt het me triest om aan het einde van je leven als een soort eindconclusie te moeten trekken: “Zoveel verspilde tijd.” Deze laatste drie woorden inspireren Katie Cassidy om te zeggen om vanaf nu elke dag van haar leven haar dankbaarheid te delen met de mensen die ze liefheeft om zo geen minuut van haar leven meer te verspillen.

Sociale doelen

Of we onze tijd goed besteden, is natuurlijk iets subjectiefs. Ik vermoed dat verslaving één van de belangrijkste bedreigingen kan zijn voor de beleving dat je je tijd goed hebt besteed. Maar hoe moet het dan wel? Er zal vermoedelijk nooit een recept bestaan voor hoe je kunt voorkomen dat je aan het einde van je leven eenzelfde conclusie moet trekken als David Cassidy. Ik vermoed dat je tijd goed besteden bovenal te maken heeft met het gevoel dat je bezig bent met dingen die verder gaan dan het louter nastreven van egoïstische doelen. Met andere woorden: dat je bezig bent met wat je zou kunnen noemen ‘sociale doelen’. Doelen die, kort gezegd, gericht zijn op het versterken van relaties tussen en met andere mensen en die gericht zijn op het verbeteren van de levensomstandigheden van andere mensen. Ik denk dat het werken aan dit soort doelen ook jouzelf als mens voldoening kunnen brengen.

Aanvullende perspectieven

Natuurlijk valt er enorm veel meer te zeggen over wat goed bestede tijd is. Interessante en leuke dingen doen en plezier maken maakt ook een belangrijk onderdeel uit van je tijd goed besteden. Evenals steeds je best blijven doen om nuttige dingen te leren. Ook is het waarschijnlijk belangrijk om een goede balans te blijven zoeken tussen hoeveel voldoening je activiteiten (het proces) je brengen en hoeveel voldoening te opbrengsten van die activiteiten je brengen. Zowel het negeren van het belang van goede opbrengsten als het negeren van het belang van een goed proces kan je gevoel van goed bestede tijd aantasten. Ik heb geprobeerd dit uit te drukken in het plaatje rechts.

Hoe besteed jij je tijd goed?

Een goede manier om erachter te komen hoe je je tijd goed besteden kunt, is door jezelf de vragen te stellen: “Wanneer heb ik al ervaren dat ik mijn tijd goed besteed heb? Wat deed ik toen? Wat leidde toen vooral tot het gevoel dat ik mijn tijd goed aan het besteden was? Hoe lukte het me toen om mijn tijd zo goed te besteden? Welke aspecten van de situatie maakten het toen mogelijk voor me om mijn tijd zo goed te besteden? Welke mensen maakten het toen mogelijk om mijn tijd zo goed te besteden?

Ik ben benieuwd naar jouw antwoorden.

Meer over progressiegericht werken

Print Friendly, PDF & Email
Wat vind je van dit artikel?
  • Interessant (12)
  • Bruikbaar (2)