HIIT, kortdurend bewegen met een hoge intensiteit; het kost weinig tijd en het is erg gezond.
Trainingen Progressiegericht Werken |
HIIT
Al meerdere malen heb ik geschreven over de vele voordelen van lichaamsbeweging, waarbij ik vooral de voordelen van stevig wandelen heb benadrukt (zie bijvoorbeeld hier, hier en hier). Maar matig intensief wandelen is niet de enige vorm van bewegen die goed is. Het is misschien goed om eens te benadrukken dat een ander soort beweging enkele unieke voordelen oplevert. Ik heb het dan over kortdurend bewegen met een hoge intensiteit. Deze vorm van bewegen wordt wel aangeduid met het acroniem HIIT, wat staat voor high-intensity interval training. Bij deze manier van bewegen ga je gedurende een halve tot een hele minuut heel intensief bewegen tot je bijna de grens van wat je aankunt bereikt.
Voordelen
Voordelen van HIIT zijn dat het het lichaam beter in staat stelt om zuurstof en insuline te gebruiken en dat het slagaders elastischer maakt. Deze manier van training die voor de meeste mensen (maar niet voor iedereen) veilig en plezierig is, lijkt volgens recent onderzoek nog meer gezondheidsvoordelen te hebben dan langdurige matige beweging voor patiënten met ziektes als hart- en vaatziekten, diabetes, hersenbloedingen, longziekten, artritis en de ziekte van Parkinson. Voor HIIT oefeningen hoef je niet perse naar de sportschool. Eenvoudige voorbeelden van HIIT oefeningen zijn: korte sprintjes trekken wanneer je aan het lopen bent, jezelf opdrukken en in een flinke pas de trap oplopen.
Meer lezen
Meer details kun je lezen in de volgende artikelen:
Beste Coert,
In Engeland hebben ze bewezen dat HIIT niet zo effectief is.
zie http://www.bbc.com/news/health-17177251
Beter is HIT (High Intensity Strengh Training), omdat zij de spieren zeer goed activeert en voor lange tijd je meer energie en fit houd.
Groeten
Joost
Bedankt voor het interessante artikel, Joost. Wat ik niet goed begrijp is waar jij precies uit afleidt dat HIIT niet zou werken. Kun je me nog even precies aanwijzen waar dat onderzocht is?
Beste Coert,
De informatie komt van professor James Timmons
Professor of Precision Medicine at King’s College London en met hulp van BBC gepubliceerd in 2012.
Eerder heeft Dr Gibbala in Canada het hele HIIT onderzoek in 2005 in gang gezet.
Ik merk door je reactie dat het verschil tussen HIIT en HIT niet duidelijk is. De HIT gaat puur alleen over spierkracht verbetering, terwijl HIIT betreft conditie en dat is veel complexer.
Hallo Joost, Het verschil is mij zeker duidelijk; daarover heb ik geen vraag of opmerking. Mijn vraag is: zou je mij een linkje kunnen sturen naar een (onderzoeks)artikel waarin ik kan nalezen wat jij in je eerste reactie zei (namelijk “In Engeland hebben ze bewezen dat HIIT niet zo effectief is.”)?