Het belang van het praten over problemen en over het verleden

Soms doen mensen de volgende twee beweringen over progressiegericht werken: (1) progressiegericht werken is niet gericht op problemen maar op progressie en (2) progressiegericht werken is niet gericht op het verleden maar op de toekomst. Deze uitspraken klinken enthousiast en ik wil liever geen spelbreker zijn maar ik vind het toch belangrijk om ze tegen te spreken. Noch het praten over het verleden, noch het praten over problemen is een taboe in progressiegericht werken. Sterker nog, beide zijn belangrijke elementen in vrijwel ieder progressiegericht gesprek. Ik licht het belang van beide hieronder toe.
De rest van dit artikel is alleen toegankelijk voor geregistreerde leden. U kunt zich gratis registreren en hebt dan toegang tot alle artikelen. Mocht u al een account hebben aangemaakt, gebruik dan deze link om in te loggen.
2 Comments
Hallo Coert,
Wanneer men het over problemen heeft, dan heeft men het bijna per definitie over het verleden. Vanuit het midden van het Cruciaal Dialoogmodel – overigens dialogeren is een diepere vorm van praten – , startend dus met de vraag of het probleem, gaat de beweging naar links (het verleden) en beantwoordt men de vraag: “Hoe is het zover kunnen komen?”. Eens daarover een gedeelde mening is gevormd, komt men terug in het midden van het model en heeft men de vraag, of het probleem – als alles goed gaat – ten gronde begrepen. Dan gaat de beweging naar rechts en de rechterkant van het model. Deze is toekomstgericht: de oplossing van het probleem, progressiegericht dus.
Zoals u weet, Coert, is m’n model gebaseerd op Creatieve wisselwerking (Creative Interchange). Ik hanteer soms de volgende formule: CI = PS + AI of voluit Creative Interchange is gelijk aan Problem Solving plus Appreciative Inquiry. Daar waar Problem Solving en Appreciative Inquiry een ‘either,/or’ denkkader hebben, heeft Creatieve Interchange een ‘both/and & different from’ mindset. Of, om het met de woorden van Carol Dweck te zeggen: een groeimindset!
Creatively,
Johan Roels
‘Thought Engineer’
Bedankt voor je reactie Johan.