Haat je homo's? Misschien ben je homoIs het je wel eens opgevallen dat mensen die zich het felst verzetten tegen homorechten later zelf homoseksueel blijken te zijn? Heb je gehoord dat de schutter in de homoclub in Orlando deze club in het verleden zelf vaak had bezocht en dat hij ook regelmatig een dating-app voor homoseksuelen gebruikte? Hoe valt deze paradox te begrijpen?

 Trainingen Progressiegericht Werken 

Weinstein et al. (2012)

Zes onderzoek die een paar jaar geleden werden gedaan door Weinstein et al. (2012) kunnen helpen om deze paradox te begrijpen. In deze onderzoeken werd aan bijna 800 deelnemers eerst gevraagd om hun seksuele oriëntatie te beschrijven op een schaal. Vervolgens werd een impliciete meting van hun seksuele oriëntatie gedaan. Impliciete associatie tests worden in de psychologie al lang gebruikt om houdingen en overtuiginge te meten die mensen niet willen of kunnen rapporteren. De manier waarop dit wordt gedaan is om mensen heel snel foto’s die op een computer worden aangeboden te laten categoriseren. In dit artikel wordt uitgelegd hoe deze aanpak in de onderzoeken van Weinstein eruit zag.

Resultaten

De onderzoeken lieten zien dat er een categorie van deelnemers bestond die zichzelf bewust beschreven als zeer heteroseksueel maar die aantrekking tot het eigen geslacht lieten zien in de impliciete testprocedure. De individuen in deze categorie bleken vaker voorstander te zijn van anti-homowetgeving en vaker vijandigheid te tonen tegen homo’s. Het blijkt dat deze individuen vaker zijn opgevoed door ouders met vooroordelen tegen homo’s. Het lijkt erop dat de manier waarop zij opgevoed zijn ertoe geleid heeft dat ze homoseksualiteit wilden bevechten, niet alleen in zichzelf maar ook buiten zichzelf.

Religie

De combinatie met fundamentalistische religieuze geloofsopvattingen (terzijde, bestaan er niet-religieus geïnspireerde morele bezwaren tegen homoseksualiteit?) maakt de situatie extra explosief. Als de Orlando-schutter inderdaad homoseksueel was en geloofde dat homoseksualiteit verderfelijk is en ook geloofde dat het verboden was om zijn religie te ‘verlaten’ dan bevond hij zich in een zeer lastig parket. Gegeven deze mindset begint het bijna logisch te klinken om homoseksuelen te doden en zichzelf te laten doden. Wat een tragedie.

Print Friendly, PDF & Email
Wat vind je van dit artikel?
  • Interessant (4)
  • Bruikbaar (1)