Recent sprak ik een progressiegerichte coach die vertelde over een team dat hij begeleidde. Hij had gemerkt dat de teamleider aanvankelijk vooral in fixed mindset termen sprak over de medewerkers van het team. (Een fixed mindset betekent het geloof dat mensen hun eigenschappen en capaciteiten niet of nauwelijks kunnen ontwikkelen – meer over mindset kun je hier lezen). Hij zei dingen als: “Ze hebben weinig capaciteiten en leermogelijkheden.”

Deze progressiegerichte coach paste verschillende progressiegerichte interventies toe in zijn begeleiding van het team. Aan de teamleider had hij gevraagd: “Zou je de komende tijd eens willen opletten op welke verbeteringen en ontwikkelingen je al ziet in het functioneren van de teamleden?” De teamleider stemde er mee in om dit te doen en hij zag na verloop van tijd inderdaad verbetering optreden. Gaandeweg de begeleiding begon de teamleider meer uitingen te doen die getuigden van een groeimindset. (Een groeimindset betekent het geloof dat mensen hun eigenschappen en capaciteiten kunnen ontwikkelen via inspanning en hulp).

Het mooie van wat deze coach heeft gedaan is dat hij, in plaats van op de overtuigende toer te gaan, wat vaak niet werkt, een subtiele techniek heeft gebruikt. We noemen dit een zelfovertuigingstechniek. Toen de teamleider zelf voorbeelden van ontwikkeling begon te zien in zijn teamleden, moest hij wel zelf concluderen dat zij in staat waren om zich te ontwikkelen!

Lees ook: Hoe is de groeimindset relevant voor jou als manager?

Print Friendly, PDF & Email
Wat vind je van dit artikel?
  • Interessant (2)
  • Bruikbaar (1)