Ik liep binnen in de kamer van mijn oudste zoon. Hij zat achter zijn computer. Op het scherm waren talloze rijtjes met Latijnse woorden te zien. “Dat ziet er pittig uit”, zei ik. “Ja”, zei hij. “Lukt het al een beetje?”, vroeg ik. “Ach het is een kwestie van druppelen, hè?”, zei hij. “Hè? Druppelen?”, vroeg ik. “Ja, dat zegt mijn leraar altijd.”

Ik vroeg door en ben erachter wat er met druppelen bedoeld wordt. Er is een Latijnse spreuk die komt uit het werk Epistulae ex Ponto (Brieven uit de Zwarte zee) van de dichter Ovidius die luidt: “Gutta cavat lapidem, non vi sed saepe cadendo”. De vertaling hiervan is: “Een druppel holt een steen uit, niet met kracht maar door frequent neer te vallen.” Wat de leraar zijn leerlingen leert is dat om iets moeilijks te leren of voor elkaar te krijgen je niet in een grote slag en met brute kracht te werk moet gaat maar dat je langdurig rustig moet blijven dooroefenen. Als je dit doet, kun je de moeilijkste dingen onder de knie krijgen. Een wijze les die goed aansluit bij wat er bekend is over de groeimindset en deliberate practice.

Dank aan ‘Gorrisimus’ en ‘Justininius’

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Wat vind je van dit artikel?
  • Interessant (0)
  • Bruikbaar (0)