Onderzoekers van de University of British Columbia ontdekten dat de manier waarop je klimaatacties presenteert een groot verschil maakt. Radke et al. (2025) vergeleken twee benaderingen: mensen aanmoedigen om meer klimaatvriendelijke dingen te doen (zoals vaker plantaardig eten) versus mensen aansporen om minder klimaatbelastende dingen te doen (zoals minder vlees eten). Hun conclusie? Doe-meer-goed framing werkt aantoonbaar beter.
De kracht van doe-meer-goed framing
Traditionele klimaatcommunicatie focust vaak op wat mensen moeten laten: minder vliegen, minder consumeren, minder vlees eten. Maar dat kan averechts werken. Het geeft mensen geen handelingsperspectief en kan leiden tot schuldgevoel en vermijding. De onderzoekers waren benieuwd of doe-meer-goed framing, waarbij de nadruk ligt op positieve actie, beter zou werken.
Een grootschalig experiment
Via twee online studies met in totaal meer dan 1500 Amerikaanse deelnemers testten ze de effectiviteit van doe-meer-goed framing. De deelnemers kregen 15 klimaatacties voorgeschoteld, variërend van dagelijkse keuzes tot maatschappelijke acties. De ene groep kreeg deze gepresenteerd volgens doe-meer-goed framing (“gebruik meer herbruikbare producten”), de andere groep als beperkingen (“gebruik minder wegwerpproducten”). Na elke actie gaven deelnemers aan hoe waarschijnlijk ze deze zouden uitvoeren en hoe ze zich daarbij zouden voelen.
Wat blijkt? Doe-meer-goed framing werkt: mensen die de positieve versie kregen, waren niet alleen meer geneigd om de acties uit te voeren, ze voelden zich er ook beter bij. Ze zagen de acties als makkelijker uitvoerbaar en hadden een duidelijker beeld van hoe ze ermee aan de slag konden.
Interessante uitzonderingen
Toch werkte doe-meer-goed framing niet overal even goed. Bij autogebruik bijvoorbeeld, vonden mensen het makkelijker om ‘minder te rijden’ dan om ‘meer mensen mee te nemen’. En ook bij vliegreizen bleek de beperkende boodschap effectiever. Dit suggereert dat de beste aanpak afhangt van hoe complex de gewenste gedragsverandering is.
Praktische lessen
Deze bevindingen bieden concrete handvatten voor klimaatcommunicatie. In plaats van te hameren op wat mensen moeten laten, kunnen we beter kiezen voor doe-meer-goed framing. Dat geeft niet alleen meer motivatie, maar zorgt ook voor een positievere ervaring. Vooral bij relatief eenvoudige gedragsveranderingen, zoals aanpassingen in voedselkeuze of consumptiepatronen, loont deze aanpak.
Voor complexere veranderingen, zoals mobiliteit, lijkt een gemengde aanpak verstandiger. Soms is het simpelweg duidelijker om te zeggen wat er minder moet. Maar ook dan helpt het om concrete alternatieven aan te reiken.
Deze studie laat zien dat kleine veranderingen in formulering een groot verschil kunnen maken. Door klimaatactie te presenteren via doe-meer-goed framing, in plaats van als een verplichting om iets te laten, creëer je meer draagvlak én meer plezier in verduurzaming.
0 reacties