De term progressiegericht

door | dec 21, 2012 | Progressiegericht werken | 1 reactie

De laatste jaren zijn wij naast de term oplossingsgericht steeds vaker de term progressiegericht gaan gebruiken voor wat wij doen. We zijn gewend geraakt aan deze naam en we zijn het een prachtig label gaan vinden dat recht doet aan het dynamische karakter van de oplossingsgerichte aanpak. Oplossingsgericht werken heeft altijd gedraaid om het stap voor stap vooruit komen in de richting van de gewenste situatie. De term progressiegericht doet bovendien recht aan enkele eigen innovaties en aan enkele belangrijke en zeer inspirerende nieuwe invloeden die wij de afgelopen jaren in onze aanpak hebben geïntegreerd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het werken van mensen als Carol Dweck, Anders Ericsson, Teresa Amabile, Icek AjzenBarbra Fredrickson, Edward Deci en Richard Ryan en anderen.

Progressiegericht: duidelijk en aantrekkelijk

Sinds wij de term progressiegericht vaker zijn gaan gebruiken, hebben wij gemerkt dat veel mensen de term duidelijk en aantrekkelijk vinden. Aan mensen die de aanpak nog niet goed kennen leggen we de kern van onze aanpak soms uit aan de hand van de volgende vier stappen:

  1. Met betrekking tot welk onderwerp zou je progressie willen boeken?
  2. Hoe ziet de progressie eruit die je zou willen boeken?
  3. Welke progressie heb je al weten te boeken?
  4. Welk stapje vooruit zou je nu kunnen zetten?
Wat vind je van dit artikel?
  • Interessant (1)
  • Bruikbaar (1)

1 Reactie

  1. Gerrit van Bergeijk

    Dag Coert en Gwenda,
    Het spreekt me erg aan om oplossingsgericht werken aan te vullen met de ideeën over hoe progressie geboekt kan worden. Mn het idee van de groei mindset. Wij geven momenteel trainingen aan gemeente loketmedewerkers op het vlak van oplossingsgerichte gespreksvoering. Het woordgebruik is soms verwarrend. Tot nu toe dachten we dat om de oplossingsgerichte gespreksvoering goed in de praktijk te kunnen brengen de hele omgeving of het team de basishouding en techniek zich eigen zou moeten maken. Steeds meer vraag ik me echter af of dat wel nodig is, zou het niet zo zijn om oplossingsgerichte gespreksvoering binnen een organisatie op touw te zetten er meer een progressie bevorderend klimaat nodig is. Een omgeving waar het maken van fouten als noodzakelijk gezien wordt om te kunnen leren. Een omgeving waar het normaal is dat iets nieuws doen moeilijk is en dat het vanzelf spreekt dat er in het begin nog niemand heel goed in is. Een omgeving waar je wordt uitgenodigd veel te oefenen en je werkwijzen met anderen delen. Zou het zo kunnen zijn dat de techniek van het oplossingsgerichte werken veel effectiever benut kan worden in een omgeving waar de groeimindset wordt bevorderd? (Ik denk dat er nu een yes-set volgt, maar zeker weet ik dat niet)

    Antwoord

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Voeg je bij 525 andere abonnees
 

► UPDATES & REACTIES

  1. Coert Visser
  2. Coert Visser
  3. Coert Visser
  4. Coert Visser
  5. Coert Visser
  6. Coert Visser
  7. Coert Visser
  8. Coert Visser
  9. Coert Visser

    Open link ► Dit artikel van Zhao et al. (2024) laat zien dat een hogere inname van plantaardige vetten, vooral…