Afbeelding1Het Dunning-Kruger effect is het verschijnsel dat mensen die incompetent zijn op een bepaald gebied vaak niet weten, en ook niet kunnen weten, hoe onwetend of incompetent ze zijn. Een verklaring voor dit tegen-intuïtieve effect is de volgende: als je weinig weet over een bepaald gebied, weet je niet hoeveel kennis je mist, waardoor je geneigd bent jezelf te overschatten. Het Dunning-Kruger effect kan tot verassing en irritatie leiden van andere mensen. Als je iemand ziet die niet zo competent is maar praat alsof hij of zij dat wel is, kan dat tot ergernis leiden.

Maar ook voor de persoon zelf kan het Dunning-Kruger effect tot veel verwarring leiden. Dit is het met name het geval wanneer iemand zich een nieuw kennisgebieden eigen aan het maken is. Het volgende plaatje dat ik tegenkwam, illustreert een aantal van de ervaringen die mensen kunnen tegenkomen bij het aanleren van een nieuwe competentie. Het plaatje laat zien dat je bij het leren als het ware van een hoge helling afglijdt.

 

Dunning-Kruger

 

Het is trouwens niet zo dat iedereen even gevoelig is voor het Dunning-Kruger effect. Vooral mensen met een statische mindset hebben de neiging zichzelf te overschatten ten aanzien van kennisgebieden waar ze weinig kennis over hebben (lees meer).

Print Friendly, PDF & Email
Wat vind je van dit artikel?
  • Interessant (9)
  • Bruikbaar (5)